Λεπτομέρειες για το περιουσιολόγιο έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Τρύφων Αλεξιάδης στην εκπομπή του Γ. Αυτιά στον ΣΚΑΙ.

Τι είπε ο Υπουργός:

Η καταγραφή θα γίνει ηλεκτρονικά για την περιουσία που έχουν οι φορολογούμενοι την 1/1/2016.

Άλλωστε από 01/01/2016 θα ενισχυθεί το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να το σκεφτούν «πενήντα δύο φορές» αν έχουν σκοπό να μην δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, δεν ενδιαφέρονται για το βάζο της γιαγιάς και τον πίνακα του παππού, αλλά για τα τεράστια ποσά που είναι παρκαρισμένα στο εξωτερικό και το μεγάλο πλούτο. «Θα ελέγξουμε ποσά 2.000.000 – 3.000.000 στο εξωτερικό.»

Υπάρχει Έλληνας πολίτης σήμερα που θα διαφωνήσει ότι τα παρκαρισμένα μαύρα ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού θα πρέπει να βρεθούν και να φορολογηθούν;

Υπάρχει σήμερα κανείς που να διαφωνεί στο ότι πρέπει να ελεγχθούν επιτέλους οι λίστες, τα εμβάσματα, τα σκάφη και ακίνητα στο Λονδίνο ή όπου αλλού;

Διαφωνεί κάποιος, πλην των άμεσα ενδιαφερομένων, ότι θα πρέπει να ελεγθεί αν τα ποσά που σπαταλήθηκαν για αγορές ή κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν δηλωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις και έχουν πληρωθεί οι φόροι;

Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες μέχρι και τα νεογέννητα που ξεκινούν με 40.000€ χρέος στο κεφάλι τους είναι μαζί του.

Άλλωστε ο Άγιος Τρύφων ο δρεπανιφόρος είχε τη δύναμη να καταπολεμά και να νικά τα δαιμόνια. Τα δαιμόνια αυτά κυνηγάμε σήμερα. Ίσως αν τα πιάσουμε σταματήσουν οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των φόρων στους απλούς πολίτες.

Κυνηγώντας τους δαίμονες δεν μπορούμε να δαιμονοποιούμε τους πάντες.

Κυνηγάμε τους δαίμονες τους φοροφυγάδες, όχι όσους έχουν χρήματα νόμιμα δηλωμένα.

Για τα λεφτά στο σπίτι, ο Υπουργός πρόσθεσε, ότι δεν θα ασχοληθεί το Υπουργείο με ποσά των 20.000 – 30.000 ευρώ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εθελοντική κάλυψη κεφαλαίου, με το οποίο θα κληθούν όσοι δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα να τα δηλώσουν και να πληρώσουν τον αντίστοιχο φόρο. Ο φόρος που εξετάζεται δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί, αλλά δεν θα υπάρξουν προσαυξήσεις, ενώ θα υπάρξει μείωση φόρου σε περίπτωση που τα χρήματα αυτά επενδυθούν.

Δημιουργούνται λοιπόν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα:

Από την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου μέχρι και τα capital control, 43 δις έχουν μεταφερθεί από τις τράπεζες στα στρώματα.

Αυτά δεν είναι τα μαύρα των μεγάλων φοροφυγάδων. Οι φοροφυγάδες έχουν βγάλει τεράστια ποσά στο εξωτερικό προ πολλού.

Αυτά τα ποσά είναι οι αποταμιεύσεις μισθωτών και συνταξιούχων.

Τι θα γίνει με αυτά;

Θα πρέπει να επιστραφούν στις τράπεζες;

Θα δηλωθούν σαν αδήλωτα εισοδήματα;

Θα φορολογηθούν;

Θα ληφθεί υπ’ όψιν η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών;

Πώς θα εμπιστευτεί ο λογιστής το Υπουργείο Οικονομικών;

Γνωρίζετε κε Υπουργέ ότι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών αν δεν είναι σε βάρος του φορολογούμενου δεν γίνονται δεκτές;

Πού αναφέρεται ότι όποιος έχει χρήματα πάνω από δυο μέρες στο σπίτι του δεν συνάδει με τα συναλλαγματικά ήθη και άρα φορολογείται ως πρωτογενής κατάθεση δηλαδή «μαύρο χρήμα»;

Σε ποια ελεγκτική υπηρεσία γίνεται αποδεκτή η τελευταία απόφαση της ΓΓΔΕ που προσδιορίζει ότι εκτός των καταθέσεων πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν και τις αναλήψεις πριν επιβάλλουμε φόρο;

Μπορείτε να μου αιτιολογήσετε πώς θα αμυνθεί ο φορολογούμενος που πριν 14 χρόνια έκανε ανάληψη ποσού από την μία τράπεζα και την ίδια μέρα καταθέτει το ισόποσο σε άλλη ότι αν δεν βρει την επιταγή (που δεν έχει η τράπεζα) είναι «νέο μαύρο χρήμα» και φοροδιαφυγή; Το ίδιο συμβαίνει και με τις προθεσμιακές που μεταφέρθηκαν από την μία τράπεζα στην άλλη.

Γνωρίζετε ότι έχουν κληθεί φορολογούμενοι να αιτιολογήσουν εμβάσματα 177€, 244€, 50€ κτλ.;

Αυτά είναι μερικά από τα παράλογα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι με τις ελεγκτικές αρχές.

Ας αφήσουμε βέβαια το γεγονός ότι αυτά που οι υπηρεσίες επεξεργάζονται μήνες, ίσως και χρόνια, ο φορολογούμενος, ο οποίος θα πρέπει να συγκεντρώσει και τα στοιχεία, έχει τον άπλετο χρόνο των 5-10 ημερών για να τα προσκομίσει.

Τα αναφέρω αυτά όχι γιατί διαφωνώ με το περιουσιολόγιο.

Είναι μέτρο σωστό.

Φοβάμαι όμως ότι και εδώ θα ισχύσει η παροιμία «τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»

Τα μετρητά στο σπίτι λίγα ή πολλά δεν θα δηλωθούν.

Οι τράπεζες που θα είχαν την ευκαιρία να έχουν ρευστότητα, θα την χάσουν και αυτό θα είναι αρνητικό όχι για εμάς αλλά για την οικονομία.

Η «μαύρη» συναλλαγή θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνίστρια, άρα όχι ΦΠΑ, όχι φόρος εισοδήματος.

Είναι στο χέρι σας να αλλάξετε την αρνητική νοοτροπία που έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Οικονομικών με τους φορολογούμενους.

Αποκαταστήστε τη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Ας ξεκινήσουμε να έχουμε όλοι φορολογική συνείδηση, με πρώτο το Υπουργείο Οικονομικών.

Θέλει προσπάθεια, και μάλιστα εκ μέρους σας, μεγάλη.

Μην ξεχνάτε ότι, αν και ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των γεωργών και των αμπελουργών, οι πρώτοι είδαν αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος και προκαταβολής, ενώ οι δεύτεροι ΕΦΚ στο κρασί.

Στο χέρι σας να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη και να πιούμε όλοι στην υγειά σας.