Ουρές σε Εφορίες, Τράπεζες για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικά ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές

 

Ουρές σε Εφορίες, Τράπεζες για τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικά ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές

 
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου να πληρώσουν φόρους
Δεν έχουν προηγούμενο οι ουρές που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται σε εφορίες και τράπεζες.
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που σπεύδουν τις τελευταίες ημέρες του χρόνου να πληρώσουν φόρους και τέλη ή να τακτοποιήσουν διάφορες φορολογικές εκκρεμότητες.
Μια… ουρά από μόνοι τους είναι οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελείας προχωρούν στην κατάθεση των πινακίδων τους.
Πλάι τους βρίσκονται φορολογούμενοι οι οποίοι το 2014 απέκτησαν εισοδήματα και από αγροτικές δραστηριότητες.
Οι τελευταίοι καλούνται ώς το τέλος του χρόνου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την αυξημένη προκαταβολή φόρου.
Σε άλλο τμήμα της Εφορίας έχουν πιάσει στασίδι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη «φάκα» των τεκμηρίων.
Τι κάνουν;
Επικαλούνται δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί πως θα φέρει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
Οι ουρές στις ΔΟΥ κλείνουν με αυτούς που έχουν να πληρώσουν την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ στις τράπεζες από αυτούς που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας και τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης για ληξιπρόθεσμα χρέη.
Αναλυτικότερα, όμως στις πέντε τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2015 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:1.     ΕΝΦΙΑ 2015.  Σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 550 εκατ. ευρώ. Η ολοσχερής εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2016 με την πληρωμή των δυο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

2.     Τέλη κυκλοφορίας του 2016. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος.

3.     Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους.
Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.
Υπάρχει δε κίνδυνος να τεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων αν δεν καταφέρουν να καταβάλουν τις δύο αυτές νέες οφειλές μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2016.

4.     Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες.
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της αυξημένης  προκαταβολής φόρου από το 27,% στο 55% .

5.     Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ) θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

6.     Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις.
Οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

7.     Άρση ακινησίας οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών και τον φόρο υπεραξίας.

8.     Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν το  2016 να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου.
Αρκεί για τη κάλυψη των τεκμηρίων να χρησιμοποιήσουν δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών ο οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού.
Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr