ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τα δύο σενάρια για να «σωθούν» οι κύριες συντάξεις
Του Γιώργου Γάτου
Την αύξηση των εισφορών ή, εναλλακτικά, την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης, θα προτείνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς στις 8 Ιανουαρίου ως «ισοδύναμα» για να μην περικοπούν περαιτέρω οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. Αυτά είναι τα δύο σενάρια για την εξοικονόμηση από 483 εκατ. ευρώ έως 665 εκατ. ευρώ (αν συνυπολογιστούν οι συντάξεις του Δημοσίου) που, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, πρέπει να «αντληθούν» το 2016 μέσα από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.
«Η λύση στο Ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις». Επιπλέον δηλαδή των «κλειδωμένων» νέων μειώσεων στις επικουρικές, στα εφάπαξ και στα μερίσματα που θα γίνουν σε συνέχεια των ένδεκας περικοπών των προηγούμενων κυβερνήσεων και των… πέντε τις οποίες η ίδια έχει, έως σήμερα, εφαρμόσει με βάση παλαιότερους ή και νέους νόμους (αύξηση εισφοράς ασθενείας στο 6% σε κύριες και επικουρικές, μείωση της νέας, από 1/1/2015, κατώτατης σύνταξης στα 392 ευρώ, μη καταβολή έως τα 67 του προνοιακού τμήματος με λίγα χρόνια ασφάλισης, επιβολή επιπλέον μείωσης 10% στους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους και μικρότερες συντάξεις σε όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1η Σεπτεμβρίου).
ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ
Το πρώτο σενάριο που υποστηρίζουν τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος όσο και ο υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος, προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην κύρια ασφάλιση και κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη + 0,50% για τον ασφαλισμένο). Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή θα «καλύψει» μέρος των απωλειών που προκάλεσε η τελευταία μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών, ενώ θα μπορούσε να επανεξεταστεί εντός διετίας σε συνάρτηση με την απόδοση των μέτρων καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.
Το δεύτερο σενάριο που ήδη επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου ως «plan Β» στην περίπτωση κατά την οποία οι εκπρόσωποι των Θεσμών απορρίψουν την αύξηση των εισφορών, προβλέπει την επιβολή εισφοράς – τραπεζικού «φόρου».
Η σχετική πρόταση ήταν γνωστή από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ασφαλιστικό, αλλά, δεν έχει ακόμη ποσοτικοποιηθεί, καθώς καταρτίζεται μελέτη που θα καθορίσει το ύψος της εισφοράς και το όριο των συναλλαγών πάνω στο οποίο θα επιβάλλεται. Τα σενάρια είναι πολλά. Από την επιβολή τέλος ένα τοις χιλίοις για συναλλαγές πάνω από 300 ευρώ μέχρι φόρο για συναλλαγές πάνω από τα 1.000 ευρώ. Κάποιες σκέψεις δεν αποκλείουν την εξαίρεση των πληρωμών με χρεωστικές κάρτες.
ΚΡΙΣΙΜΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ
«Ολα είναι ανοικτά και θα αποτυπωθούν σε σχέδιο νόμου έως τις 15 Ιανουαρίου του νέου χρόνου», δήλωναν χθες στην «Ημερησία» κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Θα προηγηθούν συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων (έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής), «πυκνή» αλληλογραφία με τους εκπροσώπους των δανειστών που έχουν ζητήσει στοιχεία και η κρίσιμη – τελική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα (έχει οριστεί συνάντηση στις 8 Ιανουαρίου με τον Γ. Κατρούγκαλο).
ΤΑ «ΑΝΟΙΚΤΑ» ΘΕΜΑΤΑ
Στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς θα οριστικοποιηθούν σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των οικονομικών μελετών που ολοκληρώνονται:
• Τα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση τα οποία θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις. Η κυβέρνηση έχει προτείνει έως 65% για 40 έτη ασφάλισης, ενώ οι Θεσμοί ζητούν 50% – 55%.
• Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων με τους ενιαίους συντελεστές ώστε να «απορροφηθούν» οι περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας (σχετική μελέτη θα παραδώσει στις 5 Ιανουαρίου στον Γ. Κατρούγκαλο ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε με επικεφαλής τον γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκο).
• Οι κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (έως 20%), στα εφάπαξ (10%) και στα μερίσματα (έως 30%).
• Το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των ενοποιήσεων των Ταμείων.
• Η αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τη μείωση των δικαιούχων ΕΚΑΣ έως ότου «ενσωματωθεί» στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε συνδυασμό με την αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων απ’ όπου η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει 900 εκατ ευρώ.
• Τα κριτήρια για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης (εισοδηματικά κριτήρια προβλέπει ο ν. 3863/10 για την καταβολή της βασικής σύνταξης στους ανασφάλιστους και σε όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης).
Εναλλακτικές
«Η λύση στο Ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, επιβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις».
Τραπεζικός «φόρος»
Το δεύτερο σενάριο που ήδη επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου ως «plan Β» στην περίπτωση κατά την οποία οι εκπρόσωποι των Θεσμών απορρίψουν την αύξηση των εισφορών, προβλέπει την επιβολή εισφοράς- τραπεζικού «φόρου». Η σχετική πρόταση ήταν γνωστή από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ασφαλιστικό, αλλά, δεν έχει ακόμη ποσοτικοποιηθεί, καθώς καταρτίζεται μελέτη που θα καθορίσει το ύψος της εισφοράς και το όριο των συναλλαγών πάνω στο οποίο θα επιβάλλεται.