του Παναγιώτη Στάθη

Το μαύρο ή αδήλωτο χρήμα συνδέει τις λίστες φοροδιαφυγής στις τράπεζες HSBC και UBS με την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα τελευταία ευρήματα των διωκτικών αρχών είναι η αποκάλυψη πώς πρόσωπο που εμπλέκεται στις μίζες των εξοπλιστικών εντοπίστηκε στη λίστα Ρηνανίας με καταθέσεις στην UBS. To πρόσωπο αυτό φέρεται να διαθέτει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό στην τράπεζα με τα προσωπικά του στοιχεία μάλιστα, γεγονός που από μόνο του προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η συνήθης πρακτική τέτοιων ατόμων ήταν να κρύβουν τη ροή του χρήματος μέσα από offshore εταιρίες.

Η διασύνδεση αποτελεί άλλωστε και μια σαφή ένδειξη για τον τρόπο που δρούσαν – κατά τις αρχές- οι αλλοδαπές τράπεζες, για τις οποίες η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να κινήσει νομικές διαδικασίες ελέγχου και να αξιώσει ακόμα και αποζημιώσεις αν διαπιστωθεί ότι διευκόλυναν την κίνηση του αδήλωτου χρήματος Ελλήνων πολιτών. Άλλωστε είναι πλέον πλήρως αποδεδειγμένο, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, πως πολλά ονόματα που “φιγουράρουν” στη λίστα Μπόργιανς με καταθέσεις στην τράπεζα UBS, βρίσκονται και στη λίστα Lagarde η οποία περιλαμβάνει καταθέτες της HSBC.

Αυξάνονται οι καταθέτες

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως αυξάνονται και πληθύνονται” οι καταθέτες της λίστας Μπόργιανς που αρχικά είχαν εκτιμηθεί στους 10.558. Ηδη όπως έγραψε το capital.gr (20/1) είχαν εντοπιστεί ακόμα 1000 πρόσωπα με καταθέσεις στη UBS και προέκυψαν από τις εφόδους και τις κατασχέσεις κομπιούτερς και αρχείων που έκαναν οικονομικοί εισαγγελείς και κλιμάκιο αστυνομικών στην αντιπροσωπεία της UBS στην Αθήνα αλά και στα γραφεία μπρόκερς. Οι εισαγγελείς όμως εντόπισαν κι ένα επιπλέον αρχείο που ανεβάζει τους καταθέτες -νομικά και φυσικά πρόσωπα- από περίπου σε 13.000 έως και το 2008.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, που πλέον έχουν αλλάξει τακτική προς το αυστηρότερο προκειμένου να έχουν πιο γρήγορα αποτελέσματα, ήδη έχουν σχηματίσει πάνω από 200 δικογραφίες καλώντας τους καταθέτες της λίστας ως υπόπτους τέλεσης των αξιόποινων πράξεων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Κι αυτό γιατί ο πρώτος έλεγχος έδειξε μεγάλη απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων. Η κλήση τους δε με την ιδιότητα του υπόπτου ενέχει τον κίνδυνο για αυτούς και της δέσμευσης των περιουσιακών τους στοιχείων -κινητών και ακινήτων- έως ότου αποδείξουν ότι τα χρήματα είναι νόμιμα αλλά και ότι μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Η πλειονότητα αυτών που έχουν ήδη λάβει τα “ειδοποιητήρια” είναι γιατροί και δικηγόροι.