Η λίστα των έμμεσων φόρων με απόφαση Eurogroup

Σαρωτικές ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης που θα προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ακόμη και των πιο αδύναμων εισοδηματικών στρωμάτων έρχονται με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς.

Το σχετικό νομοσχέδιο για την αύξηση των έμμεσων φόρων πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να ψηφιστεί έως την επόμενη Παρασκευή.

Το συνολικό πρόσθετο βάρος που θα κληθούν να σηκώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,65 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει:

*Την αύξηση από την 1η Ιουλίου του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ προκαλώντας ανατιμήσεις σε εισιτήρια μεταφορών, ηλεκτρικά είδη, τυποποιημένα τρόφιμα, εστίαση, τηλεπικοινωνίες, ευρυζωνικές υπηρεσίες, αυτοκίνητα, καύσιμα κ.α.

*Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η αύξηση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι της τάξης των 8-10 λεπτών ανά λίτρο αμόλυβδης και άλλων 3-5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται αντίστοιχα και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο ενώ από τις αυξήσεις δεν γλιτώνει το υγραέριο κίνησης και το φυσικό αέριο (κίνησης και θέρμανσης).

*Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση ακόμη και κατά 1 ευρώ το πακέτο.

*Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα οινοπνευματώδη ποτά και καταργείται το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 50% ΕΦΚ που ισχύει στα Δωδεκάνησα.

*Επιβάλλεται ΕΦΚ 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου. Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο που εξεταζόταν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα επιβληθεί.

*Επιβάλλεται φόρος στα επενδυτικά οχήματα (εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies κλπ), από την 1η Ιουλίου.

*Θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο φόρος θα επιβάλλεται στον “κόκκο”, στον καβουρδισμένο ή στον συσκευασμένο ή στην τελική κατανάλωση.

*Σχεδιάζεται η επιβολής τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά, από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τέλος θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία και 0,50 στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή: www.capital.gr