Ενεργό ρόλο στον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος φέρεται να αποκτά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάνοντας δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, φέρεται να απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του σώματος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, μέσω της οποίας τον ενημερώνει ότι η Διάσκεψη Προέδρων της Ευρωβουλής αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ότι η Ευρωβουλή θα καταπιάνεται με το ελληνικό ζήτημα κάθε τρίμηνο και οι συζητήσεις αυτές θα γίνονται μπροστά σε κάμερες, σε αντίθεση με τις κλειστές συνεδριάσεις του Eurogroup.
Σύμφωνα μεπληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, στις συζητήσεις αυτές θα συμμετέχουν όχι μόνο εκπρόσωποι των θεσμών αλλά και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης. Παρότι η Αθήνα δεν πιστεύει ότι με αυτή την κίνηση θα αλλάξει ριζικά το πρόγραμμα διάσωσης αλλά θεωρεί ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για «παρεμβάσεις» πριν από την οριστικοποίηση των μέτρων.
Η απόφαση του Μάρτιν Σουλτς θα οριστικοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.