Στο άγνωστο βαδίζουν φορολογούμενοι
08 Δεκ 2015 – 09:12
Picture 0 for Εφορία: Στον «αέρα» το αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2015
Στο άγνωστο βαδίζουν φορολογούμενοι αλλά και κυβέρνηση σχετικά με το αφορολόγητο και το πως αυτό θα “χτίζεται” καθώς παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις λίγες μέρες προτού ξεκινήσει το νέο έτος και μαζί του και οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Οξύμωρο είναι το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για το 2016 χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το 2015, μιας και δεν υπάρχει προς το παρόν διάταξη, η οποία να απαιτεί τη συλλογή αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου των 9.550 ευρώ.

Για την επόμενη χρονιά δεν γνωρίζει κανείς ποιο θα είναι το ύψος του αφορολόγητου δηλαδή αν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή όχι. Ακόμα ένα ερώτημα αποτελεί το εάν οι δαπένες που θα ζητηθούν θα είναι στο 10% του εισοδήματος ή σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Επίσης άγνωστο είναι εάν θα ισχύσουν όλες οι δαπάνες ή μόνο οι υπηρεσίες με υψηλή φοροδιαφυγή, δηλαδή εάν το αφορολόγητο θα καλύπτεται μόνο από γιατρούς, τεχνίτες, συνεργεία, κομμωτήρια, γυμναστήρια, εστιατόρια ή εάν θα υπολογίζονται τα έξοδα του super market και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα καταστεί υποχρεωτική η εγκατάσταση POS παντού, το αν θα δοθεί ειδικό Bonus για ειδικές αποδείξεις, δηλαδή από κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή ή για όσους ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο, όπως επίσης το ύψος της προμήθειας των τραπεζών για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι να μην υπάρχει γραφειοκρατία και ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του σύστήματος πριν λειτουργήσει. Με την αγορά υπηρεσιών ή αγαθών με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, θα ενημερώνεται απευθείας το TAXIS, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η απόφαση για τη διασύνδεση των ταμειακών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Από εκεί και πέρα, οι δαπάνες αυτές θα πιστώνονται στον ΑΦΜ του χρήστη της κάρτας και θα καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να γνωρίζει αν και πότε έχει καλύψει το αφορολόγητο του.

imerisia.gr