Σχέδιο εναλλακτικών μέτρων για τις συντάξεις υποβάλλει αύριο στους δανειστές η κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για τις σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό από την 1η/1/2016.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που καταρτίζει ήδη το υπουργείο Εργασίας, αλλά η τελική τους μορφή θα οριστικοποιηθεί αφού πρώτα συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσοβήσει μια μεγάλη μείωση στις κύριες συντάξεις και αν χρειαστεί, τότε οι περικοπές να είναι κάτω του 10% από ένα ποσό σύνταξης και πάνω, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δανειστές θα της επιτρέψουν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές, μετακυλίοντας το κόστος σε συνταξιούχους, εργοδότες και επιχειρήσεις.

Οι δανειστές όμως έχουν βγάλει την αύξηση των εισφορών από την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, αλλά για την κυβέρνηση είναι, όπως φαίνεται, μονόδρομος και πολιτική επιλογή γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή.

Από εκεί και πέρα, θεωρεί διαχειρίσιμες τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, στο ΕΚΑΣ και στα μερίσματα που παίρνουν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι από τα μετοχικά τους ταμεία.

Πιο βαρύ θα είναι το πακέτο των εναλλακτικών μέτρων για τους νέους -από εδώ και πέρα- συνταξιούχους, καθώς πέφτει μεγάλο τσεκούρι στις συντάξεις που θα πάρουν με το νέο σύστημα.

Τον τελευταίο λόγο, όπως φαίνεται, τον έχουν οι δανειστές, καθώς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι τόσο οι καταβαλλόμενες όσο και οι νέες συντάξεις δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν (κύρια και επικουρική μαζί) το 55% του μισθού.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το 2016 θα εξοικονομηθεί ποσό ίσο με το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, από το σκέλος όλων των συνταξιοδοτικών παροχών και μάλιστα αυτό το ποσοστό (1%) θα πρέπει να διασφαλίζεται σε μόνιμη βάση για τα επόμενα έτη, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016 να αποδίδουν κάθε χρόνο ποσό ίσο με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Αν για κάποιο έτος όμως ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, τότε θα αναζητούνται πρόσθετα μέτρα για να συμπληρωθεί το ποσό που υπολείπεται ως το 1% του ΑΕΠ.

Το πακέτο των μέτρων που σκοπεύει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας έχει κλειδώσει σε 6 σημεία.

Το σχέδιο παρουσιάζει αύριο το μεσημέρι στους επικεφαλής δανειστών ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ενώ σήμερα θα προηγηθεί μια προκαταρκτική συνάντηση-βολιδοσκόπηση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Ν. Φράγκου, με τους εκπροσώπους τους και μπορεί να είναι ακόμη και ανατρεπτική για τις κυβερνητικές προτάσεις.

Τα σημεία που έχουν κλειδώσει στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» για τις συντάξεις αποκαλύπτει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Μειώσεις στις επικουρικές

Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στις καταβαλλόμενες όσο και στις νέες, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες είναι σε λίστα αναμονής (130.000 ασφαλισμένοι πήραν κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική ακόμη και από το 2011). Η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο και στην ιδανική περίπτωση που το σχέδιο της κυβέρνησης θα τύχει αποδοχής από τους δανειστές.

Στο ρεαλιστικό σενάριο, όμως, που εξετάζει το υπουργείο, οι μειώσεις φτάνουν ως το 12% ή και 15% στις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Αν μείνουν εκτός περικοπών οι επικουρικές ως τα 150 ή τα 180 ευρώ, τότε τα ποσοστά των μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από τα 180 ευρώ. Το ΕΤΕΑ θα πρέπει να καλύψει με την πιθανή αύξηση των εισφορών και τις μειώσεις, το έλλειμμα του 2016 αλλά και του 2015 που ξεπερνά συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.

«Κουρεμένο» εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων

“Ψαλίδι” σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 10%. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο προβλέπει την κατάργηση του συντελεστή βιωσιμότητας που θα οδηγούσε σε απώλειες ως και 40% και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη ατομικά στοιχεία του κάθε ασφαλισμένου.

Για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ το υπουργείο Εργασίας ζήτησε και πήρε στις 30 Νοεμβρίου από όλα τα Ταμεία Πρόνοιας λίστα με 9 παραμέτρους, βάσει των οποίων θα βγαίνουν τα εφάπαξ από το 2016. Στο έγγραφο αυτό που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”, ζητούνται τα έτη από το 2010 ως το 2014 στοιχεία σχετικά με τη μέση προϋπηρεσία όσω αποχώρησαν, την ηλικία που πήραν εφάπαξ κλπ, ενώ ζητείται να καταγραφούν τα έσοδα από συνολικές εισφορές που εισέπραξαν τα Ταμεία Πρόνοιας από το 1981 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τους απολογισμούς κάθε χρονιάς.

 

9/12/2015
Πηγή : www.enikos.gr