Μπορεί να μην περιλήφθηκαν στο χθεσινό πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, ωστόσο, δεν μπαίνουν στο συρτάρι. Το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες (ή ημέρες) νομοσχέδιο με αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τη σχέση φορολογούμενων και εφορίας. Η σταδιακή εισαγωγή της υποχρέωσης χρήσης πλαστικού χρήματος για τις συναλλαγές και η αναδρομική μείωση του φόρου δωρεών για χρηματικά ποσά σε παιδιά και εγγόνια είναι μερικές από τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν και ημέρες, στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύντομα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή διατάξεις που θα προβλέπουν:

– Tη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Η έκπτωση του φόρου ύψους έως 2.100 ευρώ θα δίνεται μόνο εφόσον ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος θα δαπανούν ένα μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το ποσοστό του εισοδήματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 75 ετών καθώς και απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα νησιά της άγονης γραμμής και οικισμού με λιγότερους από 3.000 κατοίκους.

– H αναδρομική διαγραφή του φόρου δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ σε παιδιά και εγγόνια ύψους 10% που βεβαιώθηκε μετά την επιβολή των capital controls. Για έναν γονιό που δώρισε στο παιδί του το ποσό των 3.000 ευρώ θα επιστραφεί ο φόρος 300 ευρώ που βεβαιώθηκε.

– Tο πλήρες πέρασμα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για την ολοκλήρωση της σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης.

– Την παροχή της δυνατότητας υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης για τα ζευγάρια που υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης.

– Tην παροχή της δυνατότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης έως τις 30 Ιουνίου για όσους εισπράττουν μερίσματα.

Νέα τέλη κυκλοφορίας- αύξηση στα καύσιμα

Εντός του 2016 το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας σε συνδυασμό με αυξήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται:

– Nα μειωθούν έως και 50% τα τέλη κυκλοφορίας για τα περισσότερα οχήματα και κυρίως αυτά μεγάλου κυβισμού και ηλικίας που σήμερα οι ιδιοκτήτες τους έχουν κατά κύριο λόγο καταθέσει πινακίδες. Με τη μείωση των τελών θα τους δοθεί κίνητρο προκειμένου να πάρουν πάλι τις πινακίδες και να πληρώσουν τα νέα μειωμένα τέλη.

– Nα καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος από την μείωση των τελών κυκλοφορίας με αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 5 έως 10 λεπτά ανά λίτρο. Η αύξηση θα αφορά και τις βενζίνες και το ντίζελ κίνησης.
Πηγή:www.capital.gr