Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο κατάρρευσης των εσόδων του θα βρεθεί εντός του 2016 ο ΟΓΑ, παρότι ο προϋπολογισμός του ταμείου που εγκρίθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, είναι ισοσκελισμένος, με μικρό έλλειμμα της τάξης των 14,4 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από τα ταμειακά του διαθέσιμα. Η απόφαση του υπουργείου για αύξηση των εισφορών στους περίπου 640.000 αγρότες που σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ κατά 3 μονάδες το 2016 και συνολικά κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι κατά 133,5%, έως το τέλος του 2018, θέτει σε κίνδυνο την εισπραξιμότητα του Οργανισμού, ο οποίος θα καταργηθεί ως ταμείο κύριας ασφάλισης αγροτών και θα παραμείνει μόνο ως τομέας παροχής Πρόνοιας. Να σημειωθεί μάλιστα, ότι η κυβέρνηση καταλήγει σε αυτή την απόφαση, παρότι το μνημόνιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, ο ΟΓΑ να παραμείνει αυτόνομος.

Με ορίζοντα 4ετίας, στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να παρουσιαστεί στους πιστωτές την πρώτη βδομάδα του Ιανουαρίου και να κατατεθεί στη Βουλή μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, προβλέπεται αύξηση των εισφορών από 7% που είναι σήμερα στο 20%, προκειμένου να εξισωθούν με τις εισφορές των μισθωτών, τις οποίες πληρώνουν για κύρια ασφάλιση εργαζόμενοι και εργοδότες. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι οποίες θα αυξηθούν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και από το 7% που είναι σήμερα, θα ανέλθουν στο 10%. Αλλες τρεις ποσοστιαίες μονάδες θα προστεθούν την 1.1.2016 και την 1.1.2017, για να φτάσουν οι εισφορές 13% και 6%, αντίστοιχα.

Η τελευταία αύξηση έχει προγραμματιστεί για την 1.1.2018 και θα είναι της τάξης των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, έτσι ώστε να «κλειδώσουν» οι εισφορές των αγροτών στο 20%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, η άμεση αύξηση θα είναι, για το τρέχον εξάμηνο, στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, από 34 σε 48,68 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι το 65% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, δηλαδή περίπου 375.000 άτομα, βρίσκονται πια στην 3η ασφαλιστική κατηγορία, η πλειονότητα των αγροτών θα κληθεί να πληρώσει αυξημένες εισφορές κατά 22 ευρώ τον μήνα, ήτοι από 50 ευρώ που καταβάλλουν σήμερα, τον μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν 72 ευρώ. Εντός του 2017 μάλιστα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή και των σημερινών ασφαλιστικών κατηγοριών, καθώς στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται σύνδεση των εισφορών των αγροτών, με το πραγματικό ετήσιο εισόδημά τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι ασφαλιστικές κατηγορίες να περιοριστούν σε δύο ή τρεις το πολύ και αντίστοιχα θα υπάρξει σημαντική μείωση των ποσών που θα καλούνται στο εξής να καταβάλουν οι αγρότες.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκφράζουν φόβους κατάρρευσης των εσόδων του ΟΓΑ, που με την ένταξή του στον ενιαίο φορέα, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ήδη για τις πληρωμές των εισφορών του α΄ εξαμήνου του 2015, που πήραν παράταση έως το τέλος του χρόνου, οι «ενεργοί» ασφαλισμένοι ανήλθαν στις 298.000, ήτοι 42.000 λιγότεροι, συγκριτικά με τους 340.000 που ήταν ένα εξάμηνο νωρίτερα.

18/12/2015
Πηγή : www.kathimerini.gr