Ξεκινούν οι κατασχέσεις καταθέσεων για τους μεγαλο-οφειλέτες

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία καθορίζονται οι ταχείες διαδικασίες για την κατάσχεση τραπεζικών υπολοίπων όδων φορολογούμενων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, τα οποία ξεπερνούν τις 70.000.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση:

– Η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών συντάσσει κατάλογο με τα στοιχεία των οφειλετών και το ακριβές ύψος της οφειλής τους. Ο κατάλογος αυτός αποστέλλεται σε όλες τις τράπεζες.

– Οι τράπεζες προχωρούν σε αναλυτική διασταύρωση της βάσης των καταθετών τους με βάση τα στοιχεία που έλαβαν από την ΔΗΛΕΔ και εφόσον εντοπίσουν τραπεζικά υπόλοιπα των οφειλετών τα δεσμεύουν και ενημερώνουν ηλεκτρονικά την ΔΗΛΕΔ.

– Η ΔΗΛΕΔ προωθεί τα στοιχεία με ηλεκτρονικό τρόπο στα τμήματα δικαστικού των εφοριών, τα οποία εκδίδουν ηλεκτρονικό κατασχετήριο, το οποίο πρέπει να εκτελεστεί, δηλαδή να γίνει κατάσχεση εντός 5 ημερών από την έκδοσή του.?

Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα να προστατέψουν από κατάσχεση έναν τραπεζικό λογαριασμό και για πόσο έως και 1250 ευρώ. Προϋπόθεση είναι ο λογαριασμός να δηλωθεί σε ειδική εφαρμογή στο Taxisnet.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εκκρεμούσε η έκδοσή της. Να σημειωθεί ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν κατασχέσεις και για μικρότερα ποσά, δηλαδή για οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στην εφορία φόρους τους οποίους δεν έχουν ρυθμίσει. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ισχύει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ για το τμήμα του μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%. Προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που για έκτακτες φορολογίες ωστόσο ανέρχεται σε έως 24 δόσεις.

Οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων γίνονται μέσω της αποστολής ειδικού κατασχετηρίου στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία καταβάλλουν τη σύνταξη.

18/12/2015
Πηγή : www.capital.gr