247e814e15e94ec0b6bb81b1f5777cf4

του Δημήτρη Κατσαγάνη

Πρώτα θα εγκριθεί το τελικό κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό από τους ξένους θεσμούς και μετά από τους… ελληνικούς.

Κύκλοι του υπουργείο Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως το τελικό σχέδιο για την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα συμφωνηθεί πρώτα με τους εκπροσώπους των θεσμών στις αρχές Ιανουαρίου του 2016 και έπειτα, δηλαδή γύρω στα μέσα του ίδιου μήνα, θα συζητηθεί στα πλαίσια της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). H ανατροπή αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τον “πάγο” που έβαλαν οι θεσμοί στη θέσπιση του “παράλληλου προγράμματος” που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το μέχρι πρότινος σχεδιασμό του Υπ. Εργασίας, το τελικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό θα ερχόταν στην κρίση της ΟΚΕ μεταξύ 20-23 Δεκεμβρίου  και, έπειτα θα συζητιόταν με τους εκπροσώπους των θεσμών, στις αρχές Ιανουαρίου του 2015, προκειμένου να ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο σχεδιασμός αυτός που έβαζε πρώτα τις διαδικασίες διαλόγου στο εσωτερικό της χώρας και, έπειτα, τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς δανειστές φαίνεται πως προκάλεσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα την αντίδραση των θεσμών, σε συνθήκες που η κατάληξη -ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού εκκρεμεί από τα τέλη… Οκτωβρίου 2015.

Αυτό αναφέρουν κοινοτικές πηγές του Capital.gr, συμπληρώνοντας πως οι νεότερες οδηγίες των προϊσταμένων της αντιπροσωπείας των θεσμών στην Ελλάδα προβλέπουν να μην αφεθούν άλλα περιθώρια στην ελληνική πλευρά για κατάθεση άλλων προτάσεων, αντιπροτάσεων για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό μέχρι τέλος του 2016.

Σχετική έμμεση προειδοποίηση ήλθε από την πλευρά των δανειστών, όταν κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν με τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, απείλησαν ότι θα επαναφέρουν το αίτημα τους για αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης από 15 στα 20, αν δεν “τρέξουν” άμεσα οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Πέντε “καρφιά” από ΟΚΕ

Εξάλλου η ανεπαρκής προετοιμασία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από πλευράς κυβέρνησης επισημάνθηκε ευθέως χθες σε κείμενο που εξέδωσε η ΟΚΕ όπου  αναφέρεται πως :

1. “Θα πρέπει να διευκρινισθεί ποια είναι η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πώς αυτή θα επιτευχθεί, ενώ παράλληλα θα προστατεύονται οι συντάξεις από νέες μειώσεις όπως αναφέρεται στο κείμενο”.

2. “Η δέσμευση για αποφυγή νέων οριζόντων μειώσεων προφανώς σημαίνει ότι θα γίνουν στοχοποιημένες μειώσεις για τις οποίες όμως δεν παρέχεται καμία ένδειξη ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν”.

3. Η αξιολόγηση της πρότασης περί ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων “προϋποθέτει, πρώτον, τον προσδιορισμό αυτού του τρόπου και δεύτερον, διευκρίνιση για το εάν αυτή πρόταση θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους (κάτι που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα πολλάκις θιγέντα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα) ή αυτούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης”.

4. “Δε διευκρινίζεται το ζήτημα της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και ειδικότερα, του ύψους της συμμετοχής του πέραν της καταβολής της εθνικής σύνταξης, μολονότι διευκρινίζεται ότι η κρατική εγγύηση αφορά τόσο την κύρια όσο και την επικουρική ασφάλιση.

5. “Αναφέρεται ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των επικουρικών συντάξεων αντικαθίσταται από τη ρήτρα βιωσιμότητας αλλά δεν παρέχονται περισσότερες διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενο αυτής της ρήτρας”.