36c07f5efdcd4ea4c37d9b6924e1d72a_S
Το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ξαναμπούν στις 100 δόσεις οφειλέτες που έχασαν την τελευταία ρύθμιση
Δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων και θέλουν να ξαναμπούν σε αυτή πληρώνοντας τις οφειλόμενες δόσεις τους σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας επιδιώκοντας παράλληλα να αποφύγει μια πλήρη κατάρρευση στα έσοδα των Ταμείων.
Το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα να ξαναμπούν στις 100 δόσεις οφειλέτες που έχασαν την τελευταία ρύθμιση εφόσον αποδείξουν ότι έμειναν εκτός για λόγους οικονομικής αδυναμίαςή για λόγους που οφείλονται σε επανυπολογισμό δόσεων που πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων, όπως και εξαιτίας δυσκολιών από τα capital controls.

Ποιους αφορά

Το μέτρο, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, δεν θα είναι γενικευμένο, αλλά θα αφορά στους περίπου 40.000 οφειλέτες που βγήκαν εκτός της τελευταίας ρύθμισης του ν. 4321/15, και κυρίως όσους χρωστούν δικές τους εισφορές, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ασφαλισμένους στα Ταμεία των γιατρών δικηγόρων και μηχανικών. Παράθυρο, ωστόσο, υπάρχει και για επιχειρήσεις, καθώς το έγγραφο δεν τις εξαιρεί, πλην όμως τα κριτήρια που ορίζονται για την επανένταξή τους είναι περιοριστικά, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν όχι μόνο τους λόγους οικονομικής αδυναμίας αλλά και ότι υπήρχε και υπάρχει αποδεδειγμένα η βούληση-πρόθεση να συνεχίσουν τη ρύθμιση. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν τεκμήρια «οικονομικής φερεγγυότητας».

Πρώτα το ασφαλιστικό

Το μέτρο έχει συζητηθεί και με τους δανειστές (καμία σημαντική πρωτοβουλία πλέον δεν ξεκινά αν πρώτα δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί τους). Η στάση τους στο προωθούμενο μέτρο είναι επιφυλακτική και προειδοποιούν με γενικευμένο «βέτο σε όλα» και όχι μόνο σε αυτό το μέτρο. Ειδικά δε τη δεύτερη ευκαιρία στις 100 δόσεις τη συνδέουν με το ασφαλιστικό! «Πρώτα το νομοσχέδιο για τις συντάξεις και μετά βλέπουμε» φέρονται να είπαν οι δανειστές στο υπουργείο Εργασίας, αφήνοντας περιθώρια για να το επανεξετάσουν μετά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι πιεστικό, καθώς ο αριθμός των οφειλετών που χάνουν τη ρύθμιση γιατί δεν πλήρωσαν δύο ή περισσότερες δόσεις μεγαλώνει διαρκώς ενώ το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως ακόμη και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επανενταχθούν σε επόμενο στάδιο, εντούτοις παραμένουν για πάντα αποκλεισμένοι. Η μοναδική τους διέξοδος είναι να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους σε 12 μόνον δόσεις, πληρώνοντας δηλαδή το 1/12 της οφειλής τους κάθε μήνα αντί του 1/100 αν είχαν τη δυνατότητα επανένταξης στην αρχική ρύθμιση.
Αυτό το πρόβλημα επισημάνθηκε στους δανειστές και κυρίως τονίστηκε ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις οφειλετών που βγήκαν εκτός ρύθμισης επειδή τα capital controls δεν τους επέτρεψαν να εισπράξουν ποσά που περίμεναν για να πληρώσουν τις δόσεις τους, ή ακόμη γιατί καθυστέρησαν να πληρώσουν μία ή δύο δόσεις αλλά δεν κατέβαλαν το πρόστιμο που αναλογούσε στην εκπρόθεσμη πληρωμή.

Ακτινογραφία

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε όλες τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που εφαρμόστηκαν από τον Ιούνιο του 2013 και μετά εντάχθηκαν συνολικά 230.423 οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) με χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Από αυτούς, εγκατέλειψαν τη ρύθμιση που είχαν αρχικά 96.100 οφειλέτες, και ένα ποσοστό περίπου 30%, δηλαδή περίπου 29.000 οφειλέτες είτε μεταπήδησαν σε επόμενη ρύθμιση, είτε επέλεξαν αναγκαστικά τις 12 δόσεις. Στην ουσία 67.100 οφειλέτες έχουν διακόψει είτε τη ρύθμιση του 2013 με τις 48 δόσεις, είτε τη μετέπειτα ρύθμιση των 100 δόσεων, είτε την τελευταία και ευνοϊκότερη από όλες ρύθμιση που είχε τον ίδιο αριθμό (100) δόσεων.

www.bankingnews.gr