Νέο θρίλερ με τους δανειστές: Θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα 3 δισ. – Στον αέρα και η δόση του 1 δισ.

Νέο θρίλερ με τους δανειστές: Θα ζητήσουν επιπλέον μέτρα 3 δισ. - Στον αέρα και η δόση του 1 δισ.

 

Στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως «κολλάει» η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς μέχρι την Δευτέρα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς έχει προκύψει σημαντική εμπλοκή στο θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του  EuroWorking Group της Πέμπτης οι θεσμοί ζήτησαν την άμεση υλοποίηση δύο βασικών εκκρεμοτήτων στον τομέα της υγείας.

Πρόκειται για την (βασική) εκκρεμότητα που έμεινε εκτός του νομοσχεδίου με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, το οποίο ψηφίσθηκε την Τρίτη από την Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δέχεται περικοπή της τάξεως του 40% η οποία θα μετακυλιστεί στους ασφαλισμένους.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας.

«Τις ξαναστήνουμε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά. Ενα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν (προσωρινά) τις τιμές.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως αισιοδοξούν ότι «θα βρεθεί κοινός τόπος», καθώς θα πρέπει τη Δευτέρα να δοθεί από τον ESM το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Ομως, το θρίλερ ενισχύεται από τις πληροφορίες ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και οι δανειστές θα ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό με μέτρα 2-3 δισ. ευρώ μόνο για το 2016. Εκτιμάται δε ότι μέχρι το 2018 τα επιπλέον μέτρα μέχρι το 2018 θα πρέπει να φτάσουν τα 6-8 δισ. ευρώ. Πηγή των θεσμών έλεγε ότι «δεν ολοκληρώσαμε ποτέ την αναλυτική δουλειά με τις ελληνικές αρχές, ούτε συμφωνήσαμε μαζί τους ότι ο προϋπολογισμός, όπως ψηφίστηκε, θα πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Πρακτικά αυτό σημαίνει -όπως έλεγε η ίδια πηγή- επιπλέον μέτρα ύψους από 1 μέχρι 3 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν με την κυβέρνηση στις 18 Γενάρη, με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.