Το εμπόριο συρρικνώνεται – Νέα πτώση 8,3% το 2015 ο τζίρος του εμπορίου στα 3,2 δισ. ευρώ από 3,51 δισ. το 2014

Το εμπόριο συρρικνώνεται - Νέα πτώση 8,3% το 2015 ο τζίρος του εμπορίου στα 3,2 δισ. ευρώ από 3,51 δισ. το 2014

 
Το ρευστό πάει στα κρατικά ταμεία λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης στο bankingnews – Σε κίνδυνο 63.000 επιχειρήσεις
Στον μπεζαχτά του εμπορίου… απλώνει το χέρι το κράτος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος.
Παραδοσιακά ο μήνας Δεκέμβριος είναι των εορτών των αγορών όπως και ένας καλός μήνας για τα έσοδα του κράτους.

Όμως ο τελευταίος μήνας του έτους είναι η τελευταία ελπίδα για τους εμπόρους που είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Το… μακρύ χέρι του κράτους μαζεύει το χρήμα από τους φορολογούμενους – καταναλωτές και μένουν… ψίχουλα προς κατανάλωση. Φέτος το Δεκέμβριο τα κρατικά ταμεία αναμένεται να μαζέψουν περίπου 1,7 δισ ευρώ από τους φορολογούμενους (Τέλη Κυκλοφορίας, η μία από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος και οι προκαταβολές των επιχειρήσεων).
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου πρέπει να κατανέμονται διαφορετικά στη διάρκεια του έτους έτσι ώστε οι φορολογούμενοι – καταναλωτές να παίρνουν ανάσα και ένα μέρος της ρευστότητας να κατευθύνεται στα ψώνια τους και στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Όμως η οικονομική καθημερινότητα πνίγει τους εμπόρους που βλέπουν και φέτος λιγότερα χρήματα στο ταμείο τους.
Νέα πτώση 8,3% αναμένεται στον τζίρο της αγοράς του εμπορίου, ο οποίος εκτιμάται να διαμορφωθεί στα 3,2 δις ευρώ έναντι 3,51 δισ. ευρώ το 2014.
Το Δεκέμβριο πραγματοποιείται σχεδόν το 60% του ετήσιου τζίρου για τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις έχουν κάνει βουτιά 42% από το 2009 μέχρι σήμερα. Από τα 5,6 δισ. ευρώ η αγορά υποχώρησε τα 3,2 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει ότι το εμπόριο είναι σε φθίνουσα τροχιά.
Στο «κακό» σενάριο να συνεχισθεί, η ίδια πορεία και το 2016, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους ίδιους τους βιοπαλαιστές και την οικονομία.
Ο κ. Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στο bankingnews διατύπωσε τους φόβους τους για τη νέα χρονιά.
Πρόσθεσε ότι ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι 63.000 επιχειρήσεις αναμένεται να κατεβάσουν ρολά εξαιτίας της υπέρ μέτρησης φορολογίας, της μειωμένης ζήτησης και κυρίως των υψηλών εξόδων που απαιτούνται για τη συντήρηση μιας επιχείρησης. Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι αν επιβεβαιωθεί το «κακό» σενάριο θα κλείνουν 17 εμπορικές επιχειρήσεις και 378 υπάλληλοι θα χάνουν την εργασία τους την ημέρα με την έλευση του νέου έτους.
Το πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι έλλειψη ρευστότητας, οι υψηλές απαιτήσεις σε φόρους και οι εισφορές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αυτός είναι και βασικός λόγος αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.
Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας προσπαθεί να κρατήσει χρήματα για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr