Στα ύψη τα κρατικά έσοδα, αμετάβλητες οι καταθέσεις – Λεφτά από το στρώμα βγάζουν οι πολίτες για την εφορία

image
Οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολές για τα νοικοκυριά και θα ήταν ευχής έργον κάποιοι οδηγοί να θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο τους
Τα έσοδα του κράτους αυξάνονται, ενώ οι καταθέσεις παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.
Δεν πρόκειται για μυστήριο, αλλά οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν την εφορία χρησιμοποιούν τα λεφτά που έκρυψαν στο μαξιλάρι και στο στρώμα τους τελευταίους μήνες.
Το ύψος των καταθέσεων το Σεπτέμβριο του 2015 διαμορφώθηκαν σε 129,7 δισ. ευρώ όταν στις αρχές Ιανουαρίου ήταν στα 160,3 δισ. ευρώ.
Η διαφορά των 30,5 δισ. ευρώ λειτουργεί ως μηχανισμός ασφαλείας για τους περισσότερους Έλληνες, που ως συνήθως λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πορεία των εσόδων, διότι έτσι η νέα χρονιά θα ξεκινήσει από καλύτερη βάση και με πιο θετικές προοπτικές.
Ειδικότερα το μήνα Νοέμβριο στα κρατικά ταμεία μπήκαν περισσότερα έσοδα κατά 516 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2014 δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα έσοδα από τις εφορίες ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2014.
Τα Τελωνεία έφεραν 961 εκατ. ευρώ τα οποία όμως ήταν μειωμένα κατά 237,8 εκατ. ευρώ διότι η τιμή της βενζίνης έχει υποχωρήσει κάτω από 1,4 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα να περιορισθούν εν μέρει τα κρατικά έσοδα.
Εξίσου θεαματική ήταν η πορεία των εσόδων και το φετινό Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα του Οκτωβρίου 2015, ήταν 714 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα αντίστοιχα του Οκτωβρίου 2014.
Τα έσοδα των ΔΥΟ ήταν αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση πέρυσι.
Με βάση τα έως τώρα δεδομένα η απόκλιση από αρχικό ετήσιο στόχο ανέρχεται μόλις στο 1,5 δισ ευρώ.
Ο Δεκέμβριος που περιλαμβάνει τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας που το ύψος των εσόδων ανέρχεται σε 915 εκατ. ευρώ μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Να σημειωθεί ότι σε σύνολο 4,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ΙΧ τα 3 εκατομμύρια θα πληρώσουν λιγότερα ή μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.
Το στοιχείο που θα κρίνει στην πράξη την αποδοτικότητα των τελών κυκλοφορίας του 2016 δεν είναι μόνο οι εισπράξεις, αλλά αν μειώθηκε ο αριθμός των αυτοκινήτων που παρέμειναν ακινητοποιημένα το 2015.
Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολές για τα νοικοκυριά και θα ήταν ευχής έργον κάποιοι οδηγοί να θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο τους.
Η εξίσωση όμως με την αύξηση των κρατικών εσόδων χωρίς να πειραχτούν οι καταθέσεις έχει ως γινόμενο ότι πληρωμές των φορολογουμένων γίνονται με λεφτά που είχαν… αποταμιεύσει στο στρώμα τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr