Κατσέλη: Η άρση των capital controls ελπίζω να ολοκληρωθεί στο α΄ εξάμηνο

Η πρόεδρος της ΕΕΤ επισήμανε ότι “τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών” και ότι “χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε πάλι σε μια κατάσταση ομαλότητας”. Τι δήλωσε για την Εθνική Τράπεζα αλλά και τον νόμο Κατσέλη.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εκτιμά η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, σύμφωνα με το Mega.

“Υπάρχουν ακόμη ένα δύο βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά σιγά σιγά στο πρώτο εξάμηνο να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο”, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι “τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών” και ότι “χρειάζεται κάποιος καιρός για να μπούμε πάλι σε μια κατάσταση ομαλότητας”.

Για ανακεφαλαιοποίηση

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας και είναι πρόεδρος, ότι βγαίνει με πολύ ισχυρή ρευστότητα, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, και ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των δανείων.

“Αναμένουμε ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να πέφτει και χρήμα στην αγορά κάτι που είναι και το ζητούμενο, διότι αν δεν υπάρξει ρευστότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας”, σημείωσε.

Για το μετοχολόγιο των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης η κ. Κατσέλη είπε ότι στην Εθνική Τράπεζα “είναι κυρίως σε Έλληνες επενδυτές”, ενώ στις μικρότερες τράπεζες υπάρχει “πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία ξένων funds, πολλά από τα οποία είναι μακροπρόθεσμα τοποθετημένα στην ελληνική αγορά”.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το ποσοστό του Δημοσίου και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε.

Για το νόμο Κατσέλη

Για τα “κόκκινα” δάνεια και το νόμο Κατσέλη, τον οποίο είχε περάσει η ίδια, δήλωσε ότι ο νόμος παραμένει σε ισχύ, εξηγώντας ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι “έγιναν πιο περιοριστικοί οι όροι ένταξης”, καθώς “μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια”.

“Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν ήταν αναγκαίο αλλά ήταν κάτι το οποίο μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία των θεσμών ότι πρέπει σε όλα να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτό το νόμο”, ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι “εκείνοι που κάνουν χρήση του σχετικού νόμου, θα εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση του νόμου” και ότι “ο νόμος δεν είναι για όλους, αλλά για εκείνους που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία”.

28/12/2015
Πηγή : www.euro2day.gr