190766

Ποιους ‘σημαδεύει’ ο νέος γραμματέας Εσόδων

Σήμερα ανακοινώνεται, εκτός απροόπτου, από το υπουργείο Οικονομικών ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Ο άνθρωπος ο οποίος θα πάρει την ηλεκτρική καρέκλα της γραμματείας – καθώς οι δυο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς Χάρης Θεοχάρης και Κατερίνα Σαββαϊδου ουσιαστικά εκπαραθυρώθηκαν από την εκάστοτε κυβέρνηση – είναι ο νομικός Γιώργος Πιτσιλής που στην τελευταία στροφή άφησε πίσω τους δυο κυριότερους συνδιεκδικητές της θέσης, τον περιβαλλοντολόγο Φώτη Κουρμούση και τον Ηλία Ξηρουχάκη ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Η εισήγηση για την επιλογή του κου Πιτσιλή έγινε από την πενταμελή επιτροπή που είχε συστήσει ο υπουργός Οικονομικών κος Ευκλείδης Τσακαλώτος στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γνώστες των όσων διαδραματίστηκαν για την επιλογή του νέου γραμματέα Εσόδων υποστηρίζουν ότι η επιλογή του κου Πιτσιλή ήταν τελικά μια προτίμηση των εκπροσώπων των δανειστών, καθώς κάλυπτε όχι μόνο τα υψηλά ακαδημαϊκά στάνταρτνς που τέθηκαν, αλλά και τις προδιαγραφές ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση που ήθελαν οι δανειστές μετά την απομάκρυνση δυο γενικών γραμματέων.

Οι προτεραιότητες του νέου ΓΓΔΕ
?
Μόνο εύκολο δεν θα είναι το έργο του νέου γραμματέα Εσόδων. Πάνω του πέφτει ο βάρος της εκπλήρωσης των εισπρακτικών στόχων του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος είναι ίσως ο πιο κρίσιμος μνημονιακός προϋπολογισμός.

Η δεύτερη σημαντική υποχρέωση που αναλαμβάνει ο νέος ΓΓΔΕ είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για δημιουργία αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης και η τρίτη και ίσως σημαντικότερη υποχρέωση που αναλαμβάνει είναι να τρέξει όλες τις διαδικασίες για τη δημιουργία της νέας πλήρως ανεξάρτητης φορολογικής αρχής σε μια χώρα που η εκάστοτε κυβέρνηση θεωρεί το φορολογικό μηχανισμό ως το μακρύ χέρι της στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα ο νέος ΓΓΔΕ θα πρέπει:

-να επιταχύνει τους φορολογικούς ελέγχους στις λίστες της φοροδιαφυγής σε συνεργασία με τη δικαιοσύνη. Λίστες όπως η Λαγκάρντ και η νέα λίστα των καταθετών στην Ελβετία θα πρέπει να φέρουν γρήγορα και σημαντικά έσοδα.

-να ενεργοποιήσει το φορολογικό μηχανισμό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με ελέγχους στην αγορά και στόχευση στους ελεύθερους επαγγελματίες

-να υλοποιήσει το σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

-να μεριμνήσει για την στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ελέγχων (π.χ Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων)
Ποιος είναι ο νέος ΓΓΔΕ
?
Ο κ. Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε το 1975 και είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I) (Υπότροφος του Ιδρύματος Διοικητικού Δικαίου Μ. Στασινόπουλος).

Πριν από την ίδρυση του Δικηγορικού Γραφείου ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ – ΠΙΤΣΙΛΗΣ – ΒΕΛΕΓΡΑΚΗΣ (2011), υπήρξε συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης και Συνεργάτες (1999-2010).

Από το 2010 είναι Φορολογικός Σύμβουλος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ειδικεύεται σε όλο το φάσμα του Φορολογικού Δικαίου, Ελληνικού, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού. Παρέχει συμβουλές φορολογικού σχεδιασμού και υποστηρίζει τους πελάτες του Γραφείου στην εξωδικαστική και δικαστική επίλυση των φορολογικών τους διαφορών. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών (2008-), ενώ συμμετέχει στις επιστημονικές ομάδες διαφόρων νομικών περιοδικών. Μιλά άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ διαθέτει και γνώσεις Γερμανικών.

28/12/2015
Πηγή : www.capital.gr