ΤΑ 6 ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

Χαλάρωση των capital controls για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες

Χαλάρωση των capital controls για να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες

 

Μάχη για να επιστραφούν οι καταθέσεις που βρίσκονται κρυμμένες σε σεντούκια και στρώματα, δίνουν οι τραπεζίτες. Το μεγάλο στοίχημα της επιστροφής τουλάχιστον 30 δις ευρώ αφορά και την οικονομία γενικότερα καθώς με άδεια ταμεία οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν με ρευστό την αγορά που στενάζει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι τράπεζες έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να πείσουν τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν σε σπίτια και θυρίδες, χρήματα που βγήκαν κυρίως τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Νοέμβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν περαιτέρω κατά 390 εκατ. και διαμορφώθηκαν στα 120,9 δισ. ευρώ ενώ από πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν ξεκίνησε η τραπεζική και πολιτική κρίση έχουν φύγει πάνω από 43 δις ευρώ.

Τα κίνητρα που δίνουν οι τράπεζες σχετίζονται και με τα capital controls καθώς αν κάποιος καταθέτης φέρει τα λεφτά του πίσω δεν θα μπορεί να σηκώσει πάνω από 60 ευρώ την ημέρα. Προτιμά να τα έχει εκτός συστήματος και να μπορεί να διαθέτει όσα χρειάζεται. Από την άλλη υπάρχει ακόμη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, άλλωστε οι φόβοι για την οικονομία δεν έχουν παρέλθει τελείως όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές κι όσο ασκούνται ισχυρές πιέσεις.

Οι τράπεζες ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στους περιορισμούς που διέπουν τα capital control. Συγκεκριμένα προτείνουν:

1. Να χαρακτηρίζεται ως «νέο χρήμα» και αυτό που βγαίνει από τα… σεντούκια και τοποθετείται στις τράπεζες και να δίνεται στον κάτοχό τους η δυνατότητα να κάνει ανάληψη τουλάχιστον του 10%, όπως ισχύει για τα χρήματα που εισάγονται από το εξωτερικό, ή ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού, 20% ή 30% του ποσού. Να σημειωθεί ότι σήμερα μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη σε μετρητά έως 10% του ποσού που φέρνει από το εξωτερικό, είτε από μεταφορά χρημάτων είτε από ρευστοποίηση επενδύσεων. Τα ποσά αυτά χαρακτηρίζονται νέο χρήμα και μπορούν να επαναεπενδυθούν χωρίς όριο.

2. Να αυξηθεί το όριο ανάληψης μετρητών στα 500 ευρώ την εβδομάδα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να σηκώσει το σύνολο του ποσού που δικαιούται εφάπαξ μία φορά τον μήνα. Αντί δηλαδή κάποιος να σηκώνει 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ την εβδομάδα, να μπορεί να σηκώσει 1.680 ευρώ τον μήνα ή, αν αυξηθεί το όριο, 2.000 ευρώ τον μήνα συνολικά.

3. Να επιτραπεί να «σπάει» κάποιος την προθεσμιακή του κατάθεση, ακόμη και αν δεν πρόκειται με τα χρήματα αυτά να πληρώσει φορολογικές υποχρεώσεις.

4. Να μπορεί να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

5. Να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν λογαριασμούς όπως μισθοδοσίας από μια τράπεζα σε μια άλλη. Αυτό απαγορεύεται σήμερα.

6. Να αυξηθεί το ποσό των εμβασμάτων προς το εξωτερικό, για το οποίο δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εγκρίσεων. Σήμερα, οι εγκρίσεις έως 10.000 ευρώ δίνονται από το κατάστημα, και βασικό αίτημα είναι η αύξηση του ορίου αυτού, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των εγκρίσεων και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα ενόψει και των νέων παραγγελιών από την αρχή του επόμενου χρόνου.