Η ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης και το επερχόμενο περιουσιολόγιο

Η Κυβέρνηση με ανακοινώσεις του Οικονομικού Επιτελείου επαναφέρει συνεχώς το θέμα του περιουσιολογίου, το οποίο θα συμπεριλάβει το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων που θα κληθούν να το συμπληρώσουν αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος δηλαδή κάπου μεταξύ Απριλίου και Μάϊου 2016, εφόσον φυσικά τηρηθούν οι προθεσμίες. Στην ουσία ηλεκτρονική εφαρμογή περιουσιολογίου, εν είδη Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης υπόχρεων υπαγόμενων στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, υφίσταται ήδη και τέθηκε σε εφαρμογή για τους πιο πάνω, οι οποίοι και ολοκλήρωσαν την υποβολής της έως και την 31/12/2015. Μερικές πληροφορίες για την εφαρμογή:

·        Μπορείτε να την βρείτε στον ιστότοπο https://www.pothen.gr/pothen/main/

·        Η είσοδος σε αυτήν από τους υπόχρεους γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet

·        Περιέχει δέκα τέσσερις σελίδες, όπου εκτός από τα ήδη γνωστά στις χειρόγραφες μέχρι σήμερα δηλώσεις, απαιτείται η αναγραφή αναλυτικών περιουσιακών στοιχείων στην αλλοδαπή, χρηματοοικονομικά προϊόντα στην ημεδαπή και αλλοδαπή, τραπεζικοί λογαριασμοί με τον αριθμό IBAN στο εσωτερικό και εξωτερικό, προσωπικοί και κοινοί, τραπεζικές θυρίδες και χρήματα εκτός τραπεζικού συστήματος.

·        Η δήλωση θεωρείται αρχική, ανεξάρτητα αν είχαν και προγενέστερα υποβληθεί χειρόγραφες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης

·        Η μεταφορά της περιουσιακής κατάστασης (ακίνητα) γίνεται μεν αυτόματα, αλλά θα πρέπει να επιλεγεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά επειδή η εφαρμογή απαιτεί τη συμπλήρωση και επί πλέον πεδίων (αριθμός συμβολαίου και ονοματεπώνυμο Συμβολαιογράφου, τρόπος απόκτησης χρημάτων, αντικειμενική αξία ακινήτου κλπ.)

·        Υφίσταται πρόβλημα στην εφαρμογή μεταξύ αξίας του ακινήτου και καταβληθέντος ποσού, όταν υπάρχουν δύο ή παραπάνω συνδικαιούχοι. Η αξία του συμβολαίου θα πρέπει να συμφωνεί με το καταβληθέν τίμημα, μόνο που το πεδίο δέχεται ποσά ίσης αξίας με του συμβολαίου και δεν τα επιμερίζει στους συνδικαιούχους

·        Στις περιπτώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν από χαριστική αιτία, συνεπεία ζωής ή θανάτου, (γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά), το σύστημα δέχεται ως αξία απόκτησης μηδενικές τιμές

·        Στην εφαρμογή υπάρχει συνενωμένη και συνυποβάλλεται δήλωση οικονομικών συμφερόντων. Τα πεδία συμπληρώνονται λεκτικά.

·        Ζητούνται πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία αξίας που κάποιος κατέχει. Από ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων προκύπτει ότι σε πρώτη φάση αυτά θα αφορούν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας τα οποία έχουν ασφαλιστεί και τα δεδομένα θα ληφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες.

·        Η εφαρμογή αντλώντας στοιχεία από το Taxisnet ανακυκλώνει τα δηλωθέντα από τον ίδιο τον φορολογούμενο και δεν αξιοποιεί άλλες βάσεις δεδομένων. Η δήλωση των ακινήτων δηλαδή έγγυται στο τι έχει δηλώσει κάποιος στο έντυπο Ε9 και δεν λαμβάνει στοιχεία από την εταιρεία κτηματολογίου.

·        Η εφαρμογή, παρά τα όποια αναμενόμενα μικροπροβλήματα, λειτουργεί ικανοποιητικά, περιλαμβάνει ότι θα ζητηθεί και στο περιουσιολόγιο και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τη μηχανογραφική εφαρμογή του περιουσιολογίου με τις αναγκαίες τροποποιήσεις το επόμενο διάστημα.

·        Να υπενθυμίσουμε ότι η ηλεκτρονική δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τους λοιπούς υπόχρεους, υποβάλλεται ηλεκτρονικά για περιόδους μετά την 1/1/2016. Αν κάποιος δηλαδή λόγω της ιδιότητά του γίνεται υπόχρεος για πρώτη φορά υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης έστω την 10/1/2016, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει ηλεκτρονικά πλέον δήλωση στον αρμόδιο φορέα (εφόσον αυτός διαθέτει την αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή), μέσα σε ενενήντα ημέρες από την ανάληψη της θέσης. Επισημαίνουμε, ότι η υποβολή αρχικής δήλωσης, δεν εξαιρεί τον υπόχρεο από την υποβολή και της ετήσιας δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

4/1/2016