Τέλειωσαν οι μάγοι, ώρα για ρεαλισμό

Οταν στα μέσα Αυγούστου ψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο από 222 βουλευτές όλων των κομμάτων, το πολιτικό σύστημα γνώριζε ότι πρέπει να γίνουν επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Η πρόβλεψη και μόνο για περικοπή 1% του ΑΕΠ, δηλαδή δαπάνες 1,8 δισ. ευρώ από το σύστημα, προδιέθετε για τις ανατροπές, πολλές από τις οποίες θα ήταν επώδυνες.

Μαγικές συνταγές δεν υπήρχαν, ούτε υπάρχουν, από τη στιγμή που εδώ και 20 χρόνια δεν έγιναν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα καθιστούσαν βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οταν η χώρα φτάνει στο σημείο να παραδέχεται ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις τα λεφτά για συντάξεις φτάνουν για ένα χρόνο, καθίσταται σαφές ότι βρισκόμαστε στην «ώρα μηδέν».

Βεβαίως, η παρούσα κυβέρνηση έκανε σοβαρά λάθη, συνεχίζοντας μια σειρά κακών επιλογών στο θέμα του ασφαλιστικού. Η πολύμηνη και αποτυχημένη διαπραγμάτευση έφερε χρόνια πίσω την οικονομία. Πέρυσι τέτοια εποχή όλοι μιλούσαν για ανάπτυξη 2,5%, ενώ πλέον το 2015 θα κλείσει με ύφεση τουλάχιστον 0,5%. Αυτό σημαίνει υστέρηση 3% ήτοι περί τα 5,5 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία, όσα χρήματα χρειάζονται δηλαδή να περικοπούν για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό.

Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα και κάποτε θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να δει τα λάθη του. Ωστόσο, όταν η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στα χέρια ή καλύτερα όταν η βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί και να προκαλέσει τεράστιες ζημιές, δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών.

Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αποφύγουν τα χειρότερα. Οι δανειστές καραδοκούν, οι φόβοι για την οικονομία υπάρχουν πάντα, η συζήτηση για το χρέος δεν έχει ανοίξει, οπότε η «βεντάλια» των κρίσιμων για την Ελλάδα θεμάτων είναι απλωμένη. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για συγκρούσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να βρεθούν από κοινού οι καλύτερες λύσεις, να περάσουν από τη Βουλή, να ξαναμπεί η χώρα σε ομαλή πορεία ώστε να έρθουν επενδύσεις, να ανοίξουν δουλειές, να αυξηθούν οι εισφορές στα Ταμεία.

Είπαμε, οι μάγοι για το ασφαλιστικό τέλειωσαν, αναζητείται ρεαλισμός.