Bertelsmann: Το 35% των Ελλήνων κινδυνεύει με φτώχεια – Τελευταία στην κοινωνική δικαιοσύνη
Μάλιστα αναφέρεται ότι συνολικά η κατάσταση στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί από το 4,46 το 2008 στο 3,61 το 2015, έστω και αν πέρυσι υπήρξε οριακή βελτίωση της κατάστασης.
Στην ευρύτερη εικόνα για την Ε.Ε. η έρευνα της Bertelsmann – Stiftung καταγράφει μία σταθεροποίηση των δεικτών, έπειτα από χρόνια υποχώρησης της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρεται ότι καταγράφει τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που απειλείται από τη φτώχεια ή με κοινωνικό αποκλεισμό έχει ανέβει στο 36% του συνολικού πληθυσμού.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν υπό συνθήκες σημαντικών ελλείψεων αγαθών έχει εκτιναχθεί από 9,7% το 2007 στο 23,2% το 2015.
Η ανεργία των νέων κινείται δε πάνω από το 50%, με την ανεργία στο 26,7% και μόλις το 49,4% του εργατικού δυναμικού να εργάζεται, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 177% του ΑΕΠ και η κατάσταση στον τομέα της υγείας έχει επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται δε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο σκέλος της επιβίωσης του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω του γηρασμένου πληθυσμού της.
Τέλος, καταγράφεται ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, μόλις 0,8% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά τη συνολική εικόνα για την Ε.Ε., στο κείμενο της Bertelsmann αναφέρεται ότι για την πλειοψηφία των χωρών-μελών η έκταση της κοινωνικής δικαιοσύνης σε σχέση με την περυσινή έκδοση της ίδιας έκθεσης δείχνει ότι παραμείνει σταθερή, αποφεύγοντας περαιτέρω διάβρωσή της, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Φαίνεται, σημειώνει η έκθεση, ότι για τις περισσότερες χώρες το χαμηλότερο σημείο υπήρξε ανάμεσα στις χρονιές 2012 και 2014.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην ελαφριά βελτίωση της αγοράς εργασίας στην πλειονότητα των χωρών, γεγονός το οποίο έγινε αντιληπτό μετά το 2013.
Παρόλ’ αυτά, η έκθεση υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μεταστροφή της τάσης και ότι δεν σημειώνεται κάποια ουσιαστική βελτίωση του καθεστώτος κοινωνικής δικαιοσύνης.
Μία σταθεροποίηση σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα είναι εμφανής σε πολλές χώρες, τουλάχιστον με βάση τους σχετικούς δείκτες.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για χώρες που έχουν πληγεί βαρύτερα από την κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Παρόλ’ αυτά σημειώνεται ότι μόνο στις μελλοντικές εκθέσεις της Bertelsmann θα φανεί εάν η κοινωνική δικαιοσύνη στην Ε.Ε. μπορεί να σταθεροποιηθεί και να βελτιωθεί με σταθερό και βιώσιμο ρυθμό.
Τέλος υπογραμμίζεται ότι οι κοινωνικές συνθήκες και οι ευκαιρίες για τους πολίτες στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. παραμένουν σημαντικά χειρότερες από ότι τα προ κρίσης επίπεδα.
Σε 11 χώρες, ανάμεσά τους η Ισπανία και η Πορτογαλία, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και πάλι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
www.bankingnews.gr