Ποιες είναι οι τέσσερις αλλαγές στη φορολογία που έρχονται άμεσα

Ζήτημα ημερών, αν όχι ωρών, είναι να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το υπουργείο Οικονομικών τέσσερις σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφενός μέν στοχεύουν στο να τονωθούν τα φορολογικά έσοδα και αφετέρου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Οι παρεμβάσεις βρίσκονται σε φάση έγκρισης από τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στην Αθήνα.

Πρόκειται για:

– Τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη “μαύρων” κεφαλαίων σε καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό καθώς και σε μετρητά κάτω από το στρώμα. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων με την καταβολή του φόρου εισοδήματος που αναλογούσε με βάση την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτους που αποκτήθηκαν. Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν τον σχετικό φόρο εφάπαξ θα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες, έκπτωση 30% από τον φόρο ενώ επιπλέον εκπτώσεις έως και 60% θα δίνονται εφόσον τα χρήματα που θα νομιμοποιηθούν επενδυθούν στην Ελλάδα με τη μορφή σύστασης μιας νέας επιχείρησης, αγοράς ακινήτου ή τοποθέτησης σε προθεσμιακή κατάθεση ή σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

– Τις ρυθμίσεις για το περιουσιολόγιο. Η ρύθμιση αυτή πηγαίνει “πακέτο” με την προηγούμενη καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στοπεριουσιολόγιο ακόμη και τα μετρητά που διαθέτουν από ένα όριο και πάνω (π.χ. άνω των 50.000 ευρώ). Στο περιουσιολόγιο θα φανούν επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων που γνωρίζει ήδη η εφορία, όπως είναι τα ακίνητα στην, τα ΙΧ και τα σκάφη αναψυχής. Θα πρέπει να δηλωθούν οι επιχειρηματικές συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και τα ακίνητα που διαθέτουν οι φορολογούμενοι το εξωτερικό.

– Τη ρύθμιση για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Κάθε επιχείρησης λιανικών πωλήσεων και παροχής υπηρεσιών θα έχει τη δυνατότητα χρήσης ενός τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για κάθε είδους οφειλή του επαγγελματία και σε αυτόν θα μπαίνουν μόνο χρήματα από πωλήσεις με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το μέτρο θα συνοδευτεί από σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με πληρωμές με πλαστικό χρήμα και στοχεύει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

– Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές θα θεσπιστούν με υπουργική απόφαση και θα είναι μειωμένες έως και 20% σε σχέση με τις σημερινές. Η μείωση των αντικειμενικών θα ισχύσει αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 προκειμένου να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σχετική διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από τη μείωση δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν σήμερα οι φορολογούμενοι αλλά θα επηρεαστεί ο φόρος ακινήτων του 2016. Οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν έως και την 1η Ιανουαρίου 2017 οπότε και θα αντικατασταθούν από τις “εμπορικές αξίες”.

Υπεγράφη η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι υπογράφηκε την Τρίτη 18.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αύξηση.

“Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%”, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Όπως επισημαίνει, η Υπουργική Απόφαση:

1)    Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

2)    Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.

3)    Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.

4)    Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.

5)    Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.

Πηγή: www.capital.gr