191612

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιατρών ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό, αποφάσισε το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Προηγήθηκε σύσκεψη του Δ.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, οι οποίοι ζήτησαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα, μαζί με τους λοιπούς Επιστημονικούς Φορείς και τους Ελευθεροεπαγγελματίες, προκειμένου να αποσυρθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση.

Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων εξέφρασαν στο σύνολό τους την αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισαν καταστροφικό, μη βιώσιμο και αντιαναπτυξιακό, καθώς δεν δίνει προοπτική για το μέλλον και οδηγεί πολλούς επιστήμονες στη μετανάστευση, στην υπαλληλοποίηση, ενώ άλλους τους αναγκάζει ακόμη και να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους.

Όπως τονίζουν, το συγκεκριμένο σχέδιο δημιουργεί εισφοροεπιδρομή σε κάθε ατομική δραστηριότητα και δημεύει, ουσιαστικά, το εισόδημα κάθε ελεύθερου επαγγελματία ιατρού, σε συνδυασμό με τη μεγάλη φορολόγηση από εφέτος.

Αποφάσεις

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μετά και από τις παρατηρήσεις-τοποθετήσεις των Προέδρων, αποφάσισε συμμετοχή σε κάθε είδους επικοινωνιακή τακτική με όλους τους άλλους φορείς, σε γενικό και τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αποφάσισε:

– Σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των Ιατρικών Συλλόγων, ενημέρωση των μελών και κοινές συναντήσεις και κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο με τους άλλους Επιστημονικούς Φορείς.

– Συμμετοχή στη Γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου 2016.

– Προειδοποιητικό κλείσιμο των γραφείων των Ιατρικών Συλλόγων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016.

– Αποχή όλων των ιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑΜΕΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2016.

– Προειδοποιητική αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 και τη Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016. Κάθε θεραπευτική αγωγή θα αναγράφεται στην ατομική συνταγή του ιατρού, ώστε να μη διακινδυνεύσει η υγεία κανενός ασθενούς.

– Γενική Συνέλευση στις 6 Φεβρουαρίου 2016 όπου το Προεδρείο του ΠΙΣ θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν προωθηθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο ΠΙΣ και οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας εμμένουν στη θέση τους να παραμείνει ανεξάρτητο το ταμείο τους (ΕΤΑΑ), καθώς είναι βιώσιμο, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΠΙΣ αναφέρει ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας, καλεί όλους τους πολίτες να στηρίξουν αυτήν την αντίδραση του ιατρικού κόσμου, γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγειονομική τους περίθαλψη.

Επιπλέον, καλεί τον υπουργό Εργασίας και συνολικότερα την Κυβέρνηση να αποσύρουν αυτό το σχέδιο, και να αναλογιστούν ότι με τη καταστροφή κάθε παραγωγικού δυναμικού της χώρας δεν μπορεί να επιβιώσει η Ελληνική Κοινωνία, ενώ καλεί όλα τα Κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά, προκειμένου να μη γίνει η Ελλάδα χώρα συνταξιούχων, όπου δεν θα υπάρχει καμία ενεργή δραστηριότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι οι Επιστημονικοί Φορείς έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και απόψεις πάνω στο ασφαλιστικό και τις επιπτώσεις του στο κοινωνικό σύνολο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιατροί συμμετέχουν στο κοινό Συλλαλητήριο των Επιστημονικών Φορέων σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή.

21/1/2016
Πηγή : www.euro2day.gr