ΜΕΙΩΣΕΙΣ 5% ΕΩΣ 20,59%
Τι αλλάζει με τις νέες αντικειμενικές αξίες – Πίνακες με τιμές για να υπολογίσετε τους φόρους

Της Μαρίας Βουργάνα
Νέες αντικειμενικές αξίες αποκτούν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα μετά από εννέα χρόνια. Οι νέες τιμές που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαίου 2015 αλλάζουν το φορολογικό χάρτη των ακινήτων και επηρεάζουν μια σειρά από φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Μειωμένοι έως 15% είναι και οι νέοι συντελεστές εμπορικότητας που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της αξίας των εμπορικών ακινήτων.
Οι μειώσεις αφορούν σχεδόν για ένα στα δυο ακίνητα καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πολύ ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 4.050 ευρώ το τετραγωνικό να μην υπάρξει καμία μεταβολή. Οι νέες αντικειμενικές αξίες επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:
1. Στον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος. Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις • αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας καθώς όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των μικρών περιουσιών και η μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία. Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται αλλά όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Ειδικότερα για να επιτευχθεί και φέτος ο δημοσιονομικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν αλλαγές στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.α).
Τι αλλάζει με τις νέες αντικειμενικές αξίες – Πίνακες με τιμές για να υπολογίσετε τους φόρους
2. Στο φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων η αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.
3. Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% – 20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
4. Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.
Τι αλλάζει με τις νέες αντικειμενικές αξίες – Πίνακες με τιμές για να υπολογίσετε τους φόρους
5. Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
6. Στο ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων-πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
7. Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι Δήμοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
8. Στα δημοτικά τέλη
9. Στο τέλος εγγραφής στο Κτηματολόγιο
10. Στο επίδομα θέρμανσης, το νόμο Κατσέλη και τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα.
Όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες θα τροποποιηθούν εκτός από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων του 2015 ο οποίος υπολογίστηκε με τις τιμές ζώνης της 1η Ιανουαρίου 2015. Έτσι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν από τις 21 Μαϊου 2015 και μετά σε περιοχές που μειώνονται οι τιμές ζώνης το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τον επιπλέον φόρο που καταβλήθηκε και συγκεκριμένα θα συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές του φορολογούμενου.
Νέες αντικειμενικές
Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών. Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
1 . Για το 43% των ακινήτων όπου η τιμή ζώνης δεν ξεπερνά τα 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες όπως επίσης και και το 0,25% των ακριβών ακινήτων όπου οι τιμές ζώνης ξεπερνούν τα 4.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
2. Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από 5% και φθάνουν μέχρι 20,59%. Ειδικότερα οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
• Σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης κυμαίνεται από 650 έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό οι τιμές μειώνονται από 5,26% έως 10%.
• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.050 έως 1.500 ευρώ η μείωση είναι 14,29% έως 17,39%.
• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.550 έως 2.000 ευρώ καταγράφονται οι μεγαλύτερες μειώσεις των αντικειμενικών αξιών. Ειδικότερα η μείωση ξεκινά από τις 16,67% έως 20,59%. Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης καταγράφεται στη τιμή ζώνης των 1.700 ευρώ η οποία περιορίζεται στα 1.350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.050 έως 2.600 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση κυμαίνεται από 17,31% έως 19,57%.
• Σε περιοχές από 2.650 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση θα είναι μέχρι 16,98%.
• Σε περιοχές από 3.050 έως 3.600 ευρώ το τετραγωνικό η μείωση ξεκινά από 9,84% και φθάνει το 16,67%.
• Σε περιοχές με τιμή ζώνης από 3.650 έως 4.000 ευρώ η μείωση των τιμών ζώνης κυμαίνεται από 5% έως το 5,48%.
Από την ανωτέρω κλίμακα διαπιστώνουμε ότι στις ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες έως και 50% από τις εμπορικές τιμές το υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να τις μειώσεις κατά μέσο όρο 5% ή να τις διατηρήσει αμετάβλητες. Αντίθετα στις φθηνές περιοχές οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν αμετάβλητες ή προβλέπονται μειώσεις έως και 7,69% όταν η εμπορική αξία είναι σημαντικά υψηλότερα από την αντικειμενική καθώς το υπουργείο Οικονομικών για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους δεν θέλει να επιβαρύνει τις κοινωνικές ομάδες σε αυτές τις περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από την κρίση.