«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα» – Ανοιχτοί σε διάλογο Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης, Αποστόλου

«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα» - Ανοιχτοί σε διάλογο Κατρούγκαλος, Αλεξιάδης, Αποστόλου

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την κυβερνητικη εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη.

«Στο Ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση.

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Οπως επισήμανε, «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που επιδιώκουμε θα βασίζεται σε δυο θεμελιώδεις κανόνες: την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισονομία… Θέλουμε ασφαλιστικό σύστημα με κοινωνική δικαιοσύνη, εσωτερική αναδιανομή από πλουσιότερους σε φτωχότερους και ισονομία»

«Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με ίδιους κανόνες όπου καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί αυτοί οι κανόνες να εφαρμοστούν και στους αγρότες και είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις για να μην υπάρχουν αδικίες».

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει τη μεταβατικότητα των αλλαγών που έρχονται για τους αγρότες όσον αφορά τις αυξήσεις των εισφορών τους «φτάνει να μην υποχωρούμε από τις βασικές αρχές: Να μην υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας, την αρχή της ισονομίας και την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» τόνισε, προσθέτοντας πως «οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».

Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».

Στο ρητορικό ερώτημα γιατί τότε να διαμαρτύρονται οι αγρότες απάντησε ότι «είναι λογικό να ανησυχούν μετά από 5 χρόνια Μνημόνια. Καλά κάνετε και ανησυχείτε, Δείτε τις προτάσεις μας».

Υποστήριξε ακόμα ότι με το σχέδιό του τώρα θα δίνεται σύνταξη στους αγρότες ενώ μέχρι τώρα δίνονταν επιδόματα. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΟΓΑ δεν θα διατηρηθεί ως αυτόνομο ταμείο.

«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο Τρ. Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης.

«Καλώ όποιον θέλει να κάνει διάλογο να ξεκαθαρίσουμε οτι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα σχέδια και δεν περιλαμβάνονται από ό,τι φαίνεται στα προαπαιτούμενα της επόμενης περιόδου. Υπάρχει μια σύγχιση για το τι ίσχυε μέχρι τη συμφωνία. Δεν υπερασπιζόμαστε το φορολογικό και θα αλλάξουμε ό,τι πρέπει να αλλάξει. Θυμίζω ότι με τη συμφωνία του Αυγούστου οι δύο αλλαγές είναι η σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και η σταδιακή εξομοίωση των αγροτών σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών από το 13% έως το 26% έως το 2017. Δεν είναι κάτι που θα γίνει αυτή την περίοδο. Επεξεργαζόμαστε αλλαγές που θα γίνουν από το 2016-2017 που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό του αγροτη και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου κάλεσε τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. «Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος».

«Καλώ τους ελληνες αγρότες να δούμε την επόμενη μέρα. Να ξεκαθαρίσω ότι βρέθηκα στην ύπαιθρο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης με πόρους πάνω από 6 δισ. και 14 δισ. επιπλέον ενισχύσεις για αγρότες. Πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για αναδιάρθρωση και παραγωγική ανασυγκρότηση»

«Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη», δήλωσε ακόμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.