Φόρους made in USA θα πληρώσουμε το 2016 – Ειδικό λογισμικό παρέδωσε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τις νέες κλίμακες


Φόρους made in USA θα πληρώσουμε το 2016 - Ειδικό λογισμικό παρέδωσε το ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τις νέες κλίμακες

 
Αμερικανοί τεχνοκράτες παρέδωσαν στο ΥΠΟΙΚ ειδικό λογισμικό, που μπορεί να  παραγάγει μέχρι και δώδεκα διαφορετικά σενάρια απόδοσης φόρων
Με… σκονάκι από το ΔΝΤ φτιάχνει η κυβέρνηση τις νέες φορολογικές κλίμακες φυσικών-νομικών προσώπων, για να μπορέσει να εισπράξει τους πρόσθετους φόρους 300 με 350 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από τις αλλαγές στο εισόδημα.

Οι Αμερικανοί τεχνοκράτες παρέδωσαν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ειδικό πρόγραμμα-λογισμικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη γκάμα τις κλίμακες με τις οποίες θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία 6 εκατ. νοικοκυριά.

Ανάλογα με τις παραμέτρους που θα θέσουν οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος, όπως είναι τα νέα όρια για τα αφορολόγητα ποσά, οι συντελεστές φορολόγησης, η προοδευτικότητα της κλίμακας, ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα κ.α., το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να παραγάγει μέχρι και δώδεκα διαφορετικά σενάρια απόδοσης φόρων.

Από το ήπιο με τα 150-200 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους μέχρι το πιο «σκληρό» που τα φορολογικά βάρη για τους Ελληνες αυξάνουν έως και 500 με 550 εκατ. ευρώ.
Ετσι το μόνο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να διαλέξει ένα από αυτά τα δώδεκα που βρίσκονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή της.
Και ας ελπίσουμε ότι δεν θα επιλεγεί αυτό με τον… λάθος πολλαπλασιαστή που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική οικονομία.

Ακόμη και τώρα, μπορεί το ΔΝΤ να παραδέχεται πως έκανε λάθος στο ελληνικό πρόγραμμα, πλην όμως δεν κάνει τίποτα για να το διορθώσει.
Αντιθέτως, επιμένει στην ίδια «συνταγή» (νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων), η οποία εδώ και μια πενταετία έχει συντρίψει εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Επομένως τα «mea culpa» του Ταμείου δεν συνάδουν με το πρόγραμμα αύξησης των φόρων που παρέδωσαν με «στικάκι» στην κυβέρνηση.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πιθανότερη εκδοχή να επιλεγούν δύο φορολογικές κλίμακες, όπως είναι και σήμερα, δηλαδή μία για μισθωτούς-συνταξιούχους και μία για ελεύθερους επαγγελματίες.
Βέβαια, οι σκέψεις για ενιαία κλίμακα στην οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα, δεν έχουν ακόμη εγκαταλειφθεί. Και αυτό γιατί με βάση αυτό σενάριο τα πρόσθετα έσοδα που υπολογίζονται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δανειστές επιμένουν σε τρεις φορολογικές κλίμακες.

Ολα τα σενάρια είναι ανοιχτά, από τη στιγμή που οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα κάνουν για τα εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια. Θα αθροίζονται με τα υπόλοιπα εισοδήματα ή θα φορολογούνται με ειδική κλίμακα και από το πρώτο ευρώ όπως ισχύει σήμερα (με συντελεστή 11% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ). Το τρίτο Μνημόνιο προβλέπει πρόσθετα έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Επίσης:

• 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φόρων στους αγρότες.

• 150 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στις κλίμακες των φυσικών προσώπων.

• 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Το τοπίο με όλα τα φορολογικά μέτρα θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές. Αυτό το Σαββατοκύριακο το κουαρτέτο των εταίρων-δανειστών θα βρίσκεται στην Αθήνα και από Δευτέρα πιάνει αμέσως δουλειά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr