ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μεταξύ Μπανγκλαντές και Μοζαμβίκης στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας η Ελλάδα

Μεταξύ Μπανγκλαντές και Μοζαμβίκης στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας η Ελλάδα

 

Στην 138η θέση υποχώρησε το 2015 η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που καταρτίζει το Heritage Foundation, καθώς, όπως υποστηρίζει ο Οργανισμός, «έχασε τον έλεγχο» στην οικονομική και νομισματική πολιτική.

Όπως επισημαίνει η βρετανική Telegraph, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «ως επί το πλείστον ανελεύθερη» χώρα και η θέση της επιδεινώνεται διαρκώς μετά την προσφυγή της στην τρόικα που υποστηρίζει ότι προωθεί μεταρρυθμίσεις για να κάνει τη χώρα αποτελεσματικότερη, με μεγαλύτερη διαφάνεια, πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, αλλά στην πραγματικότητα εισπράττει χρέη για λογαριασμό των βόρειων πιστωτών της χώρας.

Η Ελλάδα έπεσε στην 138η θέση της κατάταξης -ανάμεσα στο Μπανγκλαντές και τη Μοζαμβίκη- ακριβώς επειδή «έχασε τον έλεγχο» σε επίπεδο οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και τα capital controls που περιόρισαν ακόμη περισσότερο την οικονομική ελευθερία.

Η κατάσταση στην Ελλάδα και ο παγκόσμιος μέσος όρος

Η κατάσταση στην Ελλάδα και ο παγκόσμιος μέσος όρος

Σε πιο στενό γεωγραφικό επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση στην Ευρώπη, με δυνατό σημείο της την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών και αδύνατα σημεία τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη διαφθορά και την αποτελεσματικότητα των ρυθμιστικών αρχών.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη οικονομικής ελευθερίας έρχεται να προστεθεί στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την ανταγωνιστικότητά της και στην πολιτική αστάθεια, επισημαίνει το Heritage, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν τολμηρά βήματα για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να γίνει ελαστικότερη η αγορά εργασίας και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.

Σημειώνεται ότι πρώτο στη σχετική λίστα έρχεται το Χονγκ Κονγκ, με τη δεκάδα να συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Ιρλανδία, η Εσθονία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως επισημαίνει σχετικά το Heritage Foundation, η Ευρώπη κατέστη λιγότερο ελεύθερη οικονομικά το 2015, με παράγοντες όπως το κόστος των κανονισμών εργασίας και οι υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις να πλήττουν την ανάπτυξη.

Το αξιοσημείωτο στον δείκτη του 2016 είναι αυτή ακριβώς η σοκαριστική διαπίστωση της «ανελευθερίας» που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου σήμερα υπάρχει μία ελεύθερη ζώνη στα βόρεια, η οποία εκτείνεται γύρω από τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, ενώ η Ελβετία βρίσκεται πάντα κοντά στην κορυφή αλλά ασφαλής από τα «νύχια» των Βρυξελλών και τη ρυθμιστική ασφυξία.

Κάπου μέσα σε αυτό το πρώτο μπλοκ βρίσκεται και η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στην 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλες δύο «ομάδες» κρατών με σοβαρά προβλήματα: μία φτωχή ομάδα στα ανατολικά με εύθραυστο κράτος δικαίου και οι υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Όπως φαίνεται από τον δείκτη οι χώρες της ΕΕ είναι κατά μέσον όρο λιγότερο ελεύθερες από άλλες χώρες με συγκρίσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα και επίπεδο ανάπτυξης.

Το επιτυχημένο παράδειγμα της Βρετανίας

Η χώρα που φαίνεται να διαφοροποιείται εμφανώς είναι η Βρετανία, η οποία άφησε μάλιστα πίσω τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, κερδίζοντας τρεις θέσεις, με αποτέλεσμα να τερματίσει 10η παγκοσμίως. Η επιτυχία αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι η χώρα μείωσε τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, ενώ η συνεισφορά του Δημοσίου στο ΑΕΠ συρρικνώνεται. Επιπλέον, στη Βρετανία είναι πολύ εύκολο να ιδρύσει κανείς μια νέα επιχείρηση και οι νόμοι που διέπουν τα εργασιακά είναι ελαστικοί.