Στο στόχαστρο οι επικουρικές μετά το βέτο για αύξηση των εισφορών – Στα 550 εκατ. το δημοσιονομικό κενό


Στο στόχαστρο οι επικουρικές μετά το βέτο για αύξηση των εισφορών - Στα 550 εκατ. το δημοσιονομικό κενό

 
Δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων
Μετά την απόρριψη της πρότασης Κατρούγκαλου για  αύξηση των εισφορών κατά 1,5% στην επικούρηση, το υπουργείο εργασίας που θα συναντηθεί το απόγευμα με τους θεσμούς, αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 550 εκ ευρώ.
Η γεύση από την χθεσινή πρεμιέρα ήταν « όπως την περιμέναμε» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός   Εργασίας κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας «τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. »
Πάντως  χθες δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων.
Αν στις επόμενες συναντήσεις το θέσουν οι δανειστές , η κυβέρνηση έχει να αντιπροτείνει , σύμφωνα με πληροφορίες , συμβιβαστικές λύσεις που δεν αλλοιώνουν τον πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Μία από τις προτάσεις είναι να δεχθεί την μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης η διατήρηση του σημερινού ύψους στις επικουρικές συντάξεις  αποτελεί «χαρτί» που θα παιχθεί στην αρχή της διαπραγμάτευσης.
Αν πιεστεί, με δεδομένο ότι θα επιμείνει στην κόκκινη γραμμή για προστασία των κύριων συντάξεων , θα αναζητήσει συμβιβαστική λύση μέσω των περικοπών των επικουρικών.
Για το μέλλον των επικουρικών συντάξεων έχουν ήδη εκπονηθεί 12 εναλλακτικά σενάρια.
Τα σενάρια προβλέπουν αξιοποίηση των αποθεματικών του ΕΤΕΑ ( που έχουν ενισχυθεί με τη συγχώνευση και εύρωστων ταμείων μαζί με τα ελλειμματικά ) και εξόφληση οφειλών άλλων ασφαλιστικών ταμείων προς το ΕΤΕΑ προκειμένου να μην απαιτηθεί το μαχαίρι να μπει βαθιά στις 1,2 εκ επικουρικές συντάξεις.
Στο στόχαστρο κατά πρώτο λόγο αναμένεται να μπουν οι επικουρικές με ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20% μέσω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.
Δηλαδή μπορεί μειωθούν οι συντάξεις που εμφανίζουν  μεγάλη προσωπική διαφορά . (ειδικών ταμείων ΔΕΚΟ-Τραπεζών).
Τα μοντέλα που είχαν συζητηθεί προέβλεπαν επίσης  μειώσεις για επικουρικές από 170 ευρώ και πάνω η μικρότερες μειώσεις για επικουρικές από 120 ευρώ και πάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες  οι θεσμοί προέβαλαν ενστάσεις για την υψηλή εισφορά 20% επί του εισοδήματος  των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.
Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε επεμβάσεις για την ελάφρυνση των επιστημόνων  σχετικά με τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης.
Παρότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να μελετά σενάρια ελάφρυνσης των θιγόμενων κλάδων που θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στις 4 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός εργασίας  υποστηρίζει ότι περαιτέρω βελτιώσεις θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα της μεταρρύθμισης.

Φανή  Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr