Κομισιόν: Επιτακτική ανάγκη για νέα μέτρα το 2016

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων επισημαίνει η Κομισιόν για το 2016 και το 2017 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν και στις χειμερινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία εμφανίστηκε πιό ανθεκτική το 2015 απ’ ότι προβλεπόταν, ωστόσο δεν δείχνει τάση υποχώρησης σε ότι αφορά την λήψη νέων μέτρων.

Συγκεκριμένα, για το 2015 η Κομισιόν εκτιμά ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη (0%) έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση, ενώ υποστηρίζει ότι το πρωτογενές έλειμμα θα κινηθεί κοντά στον στόχο του 0,25% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι το 2016 η ελληνική οικονομία θα βιώσει ύφεση 0,7% και υποστηρίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες προβλέψεις της ήταν για βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 1,3%. Μάλιστα θεωρεί ότι για το 2016 υπάρχουν αρνητικά ρίσκα για τον προϋπολογισμό, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και τις καθυστερήσεις στην εξειδίκευση και στην εφαρμογή των μέτρων. Επίσης θεωρεί ότι υπάρχει πιθανή θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό αν αποδώσει η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας.

Πάντως η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων εν μέσω των διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί ότι οι δανειστές δεν έχουν διάθεση υποχώρησης στο θέμα της λήψης νέων μέτρων από φέτος.

Πέραν αυτών, για την ανεργία η Κομισιόν προβλέπει μείωση στο 24% φέτος από 25,1% πέρισυ και περαιτέρω υποχώρησή της στο 22,8% το 2017.

Για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει νέα άνοδό του φέτος, στο 185% του ΑΕΠ από 179% του ΑΕΠ πέρισυ και θεωρεί ότι θα αποκλιμακωθεί το 2017, υποχωρώντας στο 181,8% του ΑΕΠ.

4/2/2016
Πηγή : www.kathimerini.gr