ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα

Στην κόψη του ξυραφιού η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα

 

Αντιμέτωπη με μια πολυπλόκαμη κοινωνική έκρηξη αλλά και με τα σοβαρά αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η αντιπαράθεση με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση. Στην πιο σοβαρή κρίση που περνά τους τελευταίους μήνες, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να βρει άμεσα διέξοδο, την ίδια στιγμή ωστόσο που φουντώνουν τα σενάρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Και μπορεί η Ολγα Γεροβασίλη αλλά και κορυφαία στελέχη να «ξορκίζουν» τις πρόωρες εκλογές ή την συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ για Οικουμενική κυβέρνηση, υπάρχουν και φωνές που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Όπως αυτή του Πάνου Καμμένου ο οποίος «απειλεί» τους Θεσμούς με προσφυγή στις κάλπες.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν «ξεφούσκωσαν», όπως πολλοί στην κυβέρνηση περίμεναν. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αγρότες εμφανίζονται έτοιμοι για όλα, προχωρούν σε διαρκείς αποκλεισμούς δρόμων, έχουν κόψει την Ελλάδα σε πολλά κομμάτια κι ετοιμάζονται να «καταλάβουν» την Αθήνα. Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο αυτό που φαίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ είναι ότι τα μπλόκα των αγροτών δυναμώνουν εξαιτίας μιας γενικότερης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Οι αγρότες, οι οποίοι ψήφισαν μαζικά τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, αισθάνονται προδομένοι γιατί πίστεψαν σε υποσχέσεις που τους δόθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια δέχονται προπηλακισμούς ακριβώς γιατί πριν μερικούς μήνες ήταν και οι ίδιοι σε άλλες κινητοποιήσεις κατά των προηγούμενων μνημονίων και τώρα αναγκάζονται να στηρίξουν μια συμφωνία που θα επιβαρύνει τα μέγιστα τους αγρότες.

Και παρά το γεγονός ότι οι φορολογικές ή άλλες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των αγροτών είναι κατά πολύ μικρότερες από άλλες κοινωνικές ομάδες, αυτό που έχει ανάψει περισσότερο τη φωτιά είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στο ελληνικό αγροτικό προϊόν. Σε σύγκριση με τους αγρότες άλλων χωρών ο υψηλός ΦΠΑ ή το ακριβό πετρέλαιο και οι άλλες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι Ελληνες παραγωγοί, ανεβάζει στα ύψη τις τελικές τιμές. Αποτέλεσμα είναι να μένουν τα ελληνικά προϊόντα στο… ράφι.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις απειλούν καίρια την οικονομία καθώς η ζημιά ημέρα με την ημέρα είναι όλο και μεγαλύτερη. Δεν θα αργήσει η ημέρα που θα παρουσιαστούν οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά ενώ οι επιχειρηματίες ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταφορές και τις εξαγωγές προϊόντων.

Τα hot spots

Και σα να μην έφταναν οι αγροτικές κινητοποιήσεις, σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση προκαλούν και οι αντιδράσεις για τους χώρους υποδοχής προσφύγων σε διάφορα μέρη της χώρας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις τείνουν να λάβουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα με συγκρούσεις αστυνομικών και πολιτών, με βιαιοπραγίες και ζημιές στα στρατόπεδα που έχουν επιλεγεί για hot spots. Η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς πρέπει στις επόμενες 10 ημέρες να δείξει πρόοδο στον τομέα αυτό καθώς η σύνοδος Κορυφής που θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο δεν αποκλείεται να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα. Αλλωστε, ήδη οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους ενώ ενισχύονται οι φωνές που ζητούν έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη δημιουργία χώρων υποδοχής, όπως έχει δεσμευτεί τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές πιέσεις των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όμως, οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Κω, Σίνδο και πιθανότατα και αλλού, προκαλούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

Και μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή ώστε και το ασφαλιστικό να περάσει από τη Βουλή και οι επαγγελματικές ομάδες που αντιδρούν να ηρεμήσουν και οι Θεσμοί να ικανοποιηθούν. Η εξίσωση είναι δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς, όμως, τις επόμενες ημέρες πρέπει να βρεθούν λύσεις και να γίνουν εναλλακτικές προτάσεις, τόσο για τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι το επόμενο μεγάλο αγκάθι.

Δεν αποκλείεται, πάντως, σύντομα να ανακοινωθεί ένα plan B με περικοπές επικουρικών και πλαφόν στις υψηλές ή πολλαπλές συντάξεις ώστε να υπάρξουν διορθώσεις στις εισφορές εκείνες που πλήττουν πολλές κοινωνικές ομάδες.

Η κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα, απεύχονται τις πολιτικές εξελίξεις, άλλωστε πρόωρες εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν, ούτε βεβαίως τη χώρα. Ωστόσο, με την κοινωνία να βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικού κλονισμού», τους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις και να γίνονται αντικείμενο προπηλακισμών και χλεύης (που δεν ήταν μέχρι τώρα συνηθισμένοι) και την οικονομία να δέχεται νέα χτυπήματα την ώρα που γίνεται προσπάθεια να ανακάμψει, όλα είναι πιθανά. Όλα είναι ανοικτά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και πόσο αυτές θα τραυματίσουν το πολιτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας. Οχι μόνον η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.