Κάλεσμα προς τους ιδιώτες επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το Ευρωπαϊκό ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), αλλά και απευθείας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ακόμα και αν δεν απολαμβάνει την “κυβερνητική έγκριση”, απευθύνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Jyrki Katainen. Ο κ. Katainen με ιδιαίτερα λεπτό –αλλά σαφή και διακριτικό– τρόπο περιγράφει το έλλειμμα εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικότητας που υπάρχει στη χώρα το τελευταίο διάστημα, δυο παραμέτρους που είναι βασικές για την αντιστροφή του υφεσιακού κλίματος το οποίο έχει ενσκήψει και σκιάζει την ελληνική οικονομία.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί καταλυτική τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, κάτι που συνδέεται άρρηκτα και απαρέγκλιτα με τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τόνωση της επενδυτικής ένδειας που υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα.
Παρά το μακρύ δρόμο που έχει η Αθήνα μπροστά της, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν πιστεύει πως ο στόχος της ανάκαμψης είναι εφικτός, αποτελώντας ωστόσο μονόδρομο, αν θέλει η Ελλάδα να αφήσει πίσω της την κρίση. Τονίζοντας τον ιδιαίτερα ενεργό και υποστηρικτικό ρόλο των Ευρωπαϊκών Αρχών προς την Ελλάδα, -οικονομική βοήθεια και τεχνική ή άλλου είδους στήριξη- ουσιαστικά θέτει την Αθήνα προ των ευθυνών της για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Katainen αναλύει διεξοδικά τα πλεονεκτήματα του EFSI, απευθυνόμενος πέρα από τους ιδιώτες επενδυτές, και στις τράπεζες, καλώντας τες να αντλήσουν άμεσα κεφάλαια από το πρόγραμμα (EFSI) για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του αλλά και ευλαβικά πιστός στο χαρτοφυλάκιό του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, αναλύει διεξοδικά το EFSI, μιλάει για τα διαρθρωτικά κονδύλια και πώς η Ελλάδα έχει επωφεληθεί, αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά όργανα στηρίζουν την Αθήνα, σχολιάζει το ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία, και αυτοαποκαλείται “σχεδόν εμμονικός” για τη βοήθεια που μπορεί μέσω του EFSI να προσφερθεί στην Ελλάδα για έξοδο από την κρίση.