«Οι εθνικές νίκες» της Ελλάδος – 600 χιλ μόνιμοι μετανάστες, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η αγορά στις 496 μον. και η μιαρή αξιολόγηση


«Οι εθνικές νίκες» της Ελλάδος – 600 χιλ μόνιμοι μετανάστες, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η αγορά στις 496 μον. και η μιαρή αξιολόγηση

 
Η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καταστροφικό 2015, μετά τα capital controls, μετά το καταστροφικό σοκ στις μετοχές των τραπεζών βρίσκεται ξανά σε δοκιμασία.
Αν αναζητήσει κανείς τις εθνικές νίκες της Ελλάδος επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αποτυχία.
Προφανώς και οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να βλάψει την οικονομία αλλά οι πολιτικές επιλογές που ελήφθησαν ήταν παταγώδης αποτυχία.
Τα αποτελέσματα πλήθους πρωτοβουλιών έχουν φέρει ξανά αδιέξοδα ενώ υπάρχει μια απερίγραπτη πλάνη για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν ότι ως δια μαγείας θα επιλυθούν τα προβλήματα της οικονομίας άπαξ και η Ελλάδα πάρει την μιαρή αξιολόγηση.
Ας δούμε τα δεδομένα.
Το έσχατο διάστημα έχουν υπάρξει γεγονότα που μόνο ανησυχία προκαλούν για την πορεία της Ελλάδος.
Η αξιολόγηση που θα έρθει – μετ΄ εμποδίων – και εν μέσω διαφωνιών ΔΝΤ με την ΕΕ είναι τουλάχιστον μιαρή.
Η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καταστροφικό 2015, μετά τα capital controls, μετά το καταστροφικό σοκ στις μετοχές των τραπεζών βρίσκεται ξανά σε δοκιμασία.
Για να πάρει την αξιολόγηση η Ελλάδα – θα δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης και τι θα περιλαμβάνει – είναι προϊόν εθνικών ατοπημάτων.

1)Η Ελλάδα γέμισε 600 χιλιάδες λαθρομετανάστες όπου θα τους φορτωθεί για πολύ καιρό.
Η Ευρώπη αντί να απορροφήσει μεγάλο μέρος των λαθρομεταναστών, απλά τους φόρτωσε στην Ελλάδα και η Ελλάδα δέχθηκε να σηκώσει το φορτίο.

2)Το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί στο Αιγαίο κατά τρόπο απαράδεκτο.
Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά εγείρεται ένα θέμα.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφυλάξει τα υδάτινα σύνορα της και χρειάζεται το ΝΑΤΟ;
Το ΝΑΤΟ τι σκοπιμότητα έχει στο Αιγαίο, να αποκρούσει τους μετανάστες;
Αν αυτό είναι ο στόχος τότε αυτομάτως οι μετανάστες μετατρέπονται σε λαθρομετανάστες.
Αν το ΝΑΤΟ επιβλήθηκε από την Τουρκία και την Γερμανία και η Ελλάδα συναίνεσε μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο τότε το πρόβλημα της εθνικής κυριαρχίας είναι μείζονος σημασίας θέμα.
Αν στόχος του ΝΑΤΟ είναι να μπλοκάρει την κάθοδο της Ρωσίας λόγω Συρίας πάλι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει ένα ύποπτο ρόλο.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ελλάδος αλλά σίγουρα η παρουσία στο Αιγαίο εξυπηρετεί δόλιες τουρκικές σκοπιμότητες.

3)Η Ελλάδα είπε ΝΑΙ σε όλα, εγκατέλειψε τα όχι του παρελθόντος και πλέον λέει ΝΑΙ σε όλα με στόχο αντάλλαγμα μια μιαρή αξιολόγηση.
Η ΕΕ θέλει να προχωρήσει την αξιολόγηση γιατί η Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος χρησιμοποιώντας τον έλληνα πρωθυπουργό ως πειθήνιο όργανο της θα επιχειρήσει να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της δηλαδή να δοθεί η αξιολόγηση έστω και με αστερίσκους.
Το ΔΝΤ που βλέπει τις εξελίξεις από διαφορετική οπτική γωνία επιμένει στην τεχνοκρατική γραμμή η Ελλάδα έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία με τεράστιες δαπάνες (16% του ΑΕΠ) και με μεγάλη κρατική συμμετοχή 10% σε σύνολο 16%.
Ακόμη και η Ελλάδα πάρει την αξιολόγηση θα πρόκειται για μια αξιολόγηση φιάσκο, θα είναι προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης και κάποια στιγμή το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί.

4)Με όρους αγοράς τι έχουμε κερδίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 495 μονάδες κοντά στα ιστορικά χαμηλά, τιμές χρεοκοπίας ενώ στις τράπεζες ακόμη χειρότερα.
Ενώ οι τράπεζες θα τα πάνε καλύτερα το 2016 με λιγότερες προβλέψεις, είναι ανακεφαλαιοποιημένες διαπραγματεύονται έως 60% χαμηλότερα από τις ιστορικά χαμηλές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Που είναι η επιτυχία λοιπόν.

5)Βέβαια η βασική επιχειρηματολογία που προβάλλεται είναι ότι η ελληνική οικονομία μετά την αξιολόγηση θα ανακάμψει, το χρηματιστήριο θα ανακάμψει, τα ομόλογα – οι τιμές – θα ανακάμψουν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν και γενικώς όλα θα είναι πολύ καλύτερα λόγω της ΕΚΤ, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πολλών άλλων.
Όλα αυτά όμως έχουν πάρει ως παραδοχή ότι όλα θα είναι πολύ καλύτερα μετά την αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ακόμη και αν είναι μιαρή αξιολόγηση αλλά τα προσδοκώμενα οφέλη θα είναι κατώτερα των περιστάσεων.
H άνοδος της αγοράς από τις 420 στις 650 ή 750 μονάδες π.χ. δεν αλλάζει το σκηνικό.
Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 934 μονάδες – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – και σήμερα με τρίτο μνημόνιο, με τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες είμαστε στις 496 μονάδες.
Αυτό ονομάζεται αποτυχία.

www.bankingnews.gr