Εµπλοκή στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκαλεί η… σιωπή των δανειστών.
Το κουαρτέτο δεν έχει εγκρίνει µέχρι στιγµής το σχέδιο του οικονοµικού επιτελείου, για να αρχίσουν να υποβάλλονται οι δηλώσεις από τώρα έως το τέλος του Απριλίου, ώστε ο φόρος εισοδήµατος να καταβληθεί πιο νωρίς και σε περισσότερες δόσεις, και συγκεκριµένα σε 5 έως 8, από τον Μάιο έως τον ∆εκέµβριο.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, στα επίµονα σηµειώµατα που έχει αποστείλει στους δανειστές το υπουργείο Οικονοµικών, από τα µέσα του περασµένου ∆εκεµβρίου, δεν έχει λάβει καµία απάντηση, µε αποτέλεσµα να µη δροµολογούνται προς ψήφιση στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις.
Και όλα αυτά για διαδικαστικά θέµατα που έχουν να κάνουν µε τις απαλλαγές για πολύτεκνους και περιστασιακά απασχολούµενους µε χαµηλές αποδοχές, αλλά και µε τους κωδικούς για το σύµφωνο συµβίωσης.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονοµικών «καίγεται» για να γεµίσει τα άδεια ταµεία, µε δεδοµένο ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου έδειξαν «τρύπα» 183 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.
Την ίδια στιγµή, στον αέρα βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για σηµαντικές τοµές στο φορολογικό σύστηµα της χώρας, όπως οι νέες κλίµακες φορολόγησης εισοδήµατος, οι συναλλαγές µε πλαστικό χρήµα και το περιουσιολόγιο, καθώς και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειστές αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως για την προώθησή τους.
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών εκφράζουν την απορία τους για τη στάση του κουαρτέτου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι µε αυτή την τακτική δηµιουργούνται συνθήκες οικονοµικής ασφυξίας, ανάλογες µε αυτές που είχαν καταγραφεί το πρώτο εξάµηνο του 2015.
Η ίδια ασάφεια επικρατεί και στο σκέλος της συνολικής αξιολόγησης του προγράµµατος, αφού ουδείς στην κυβέρνηση γνωρίζει την ακριβή ηµεροµηνία άφιξης των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.
Τα τεχνικά κλιµάκια βρίσκονται σε συνεχείς επαφές µε τεχνοκράτες της κυβέρνη- σης, ωστόσο είναι αναρµόδια να πάρουν απο- φάσεις για να δροµολογηθούν τα σχετικά νοµοσχέδια.
Οι βασικές παράµετροι της αξιολόγησης που αφορούν το ασφαλιστικό και τα δηµοσιονοµικά µέτρα για την επόµενη τριετία παραµένουν στο κενό, προκαλώντας αστάθεια στην οικονοµία και εντείνοντας την αβεβαιότητα στην εγχώρια αγορά.
REAL.GR