44fee40c2166458ba6d5ee8e61f302f8

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Το οργανόγραμμα απεικονίζει, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των οργανικών θέσεων εργασίας και τον ιεραρχικό καταμερισμό τους. Αυτά στον ιδιωτικό τομέα διότι στο Δημόσιο εδώ και δεκαετίες υπάρχει η παράδοση του προσωπικού που δεν καλύπτει οργανικές θέσεις και δεν εντάσσεται σε οργανόγραμμα. Πρόκειται για μία συνήθεια, της τοποθέτησης μετακλητών και υπαλλήλων-ανύπαρκτων σε οργανόγραμμα- σε διάθεση ή με παράλληλα καθήκοντα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τηρεί ευλαβικά.

“Δωράκι” 35.000 ευρώ

Η συνήθεια αυτή μάλλον έγινε…λατρεία για μεγάλο αριθμό υπουργείων, Γενικών Γραμματειών και Περιφερειών που μέσω της προσφοράς υπερωριών… διαχειρίζονται τον υπερβολικό φόρτο εργασίας. Τι κι αν η Ελλάδα εμφανίζει από τις χαμηλότερες, παγκοσμίως, επιδόσεις σε κυβερνητική αποτελεσματικότητα;

Αυτή είναι η περίπτωση και του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος με απόφασή του (έχει προηγηθεί αντίστοιχη για την ΥΠΑ) εγκρίνει, για τη φετινή χρονιά, απογευματινές υπερωρίες (20 ώρες τον μήνα/εργαζόμενο) συνολικής αξίας 35.000 ευρώ. Ποιοι θα μοιραστούν το ποσό αυτό που προέρχεται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού εξόδων του ΥΠΟΜΕΔΙ. Συνολικά 34 υπάλληλοι που δεν καλύπτουν οργανικές θέσεις και έχουν κατανεμηθεί, υπηρετώντας με διάθεση ή παράλληλα καθήκοντα:

– στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Χρ. Σπίρτζη (12 άτομα)

– του υφυπουργού Υποδομών Π.Σγουρίδη (7 άτομα – σ.σ.: η απόφαση είχε συνταχθεί πριν την αντικατάστασή του από την Μ.Χρυσοβελώνη)

– στο γραφείο  του γεν.γραμ.Υποδομών Γ. Δέδε (7 υπάλληλοι)

– στο γραφείο της γεν. Γραμματέως Υποδ.Μεταφορών και Δικτύων Θ.Πέρκα (6 άτομα) και

– στο γραφείο του γεν.γραμ.Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δ.Τζώρτζη (2)

Σύμφωνα με την απόφαση, σε ετήσια βάση, οι υπερωρίες της ομάδας των 34 μετακλητών αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ (€1.029,4) ανά άτομο.

Παράγοντες της δημόσιας διοίκησης θέτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη χρησιμότητα των 34 αυτών υπαλλήλων από τους οποίους οι περισσότεροι διατηρούν εκλεκτικές και μη συγγένειες με μέλη της κυβέρνησης. Προσθέτουν ακόμη ότι η τακτική της τοποθέτησης ατόμων που δεν καλύπτουν οργανικές θέσεις, είναι συνήθως διορισμένοι υπάλληλοι και έρχονται ως μετακλητοί σε πολιτικά γραφεία, δημιουργεί μία παράλληλη διοίκηση, μία ψευδο-δομή περαστικών ανθρώπων που “καπελώνουν” την κλασική δομή.

Άλλωστε, οι 34 μετακλητοί του ΥΠΟΜΕΔΙ- αντιστοιχούν στον αριθμό εργαζομένων που απασχολούν συνολικά επτά μικρές επιχειρήσεις των 5 ατόμων η καθεμία- και καλούνται να συνυπάρξουν με τους δεκάδες εργαζομένους του υπουργείου που ανήκουν στο οργανόγραμμα.

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή εκδόθηκε στις 29 Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 10 Φεβρουαρίου και αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια μόλις χθες.

dimitris.delevegos@capital.gr