Ποιούς φόρους θα διαπραγματευτούν κυβέρνηση-τρόικα

Κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν άμεσα το ύψος του διαθέσιμου εισοδήματος εκατομμυρίων νοικοκυριών πρόκειται να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των θεσμών κατά το νέο γύρο διαπραγματεύσεων επί ελληνικού εδάφους που ξεκινά σήμερα.

Στο μέτωπο της φορολογίας θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσουν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο στον τρόπο που θα φορολογηθούν τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι το τρέχον έτος. Η κυβέρνηση έχει υποβάλλει στα τεχνικά κλιμάκια πριν την έλευση της τρόικας συγκεκριμένες προτάσεις που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, πρόκειται να φέρουν συνολικό εισπρακτικό αποτέλεσμα άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι παράλληλα να διατηρήσει μέσω αυτών των αλλαγών ένα αριστερό πρόσημο  στην κοινωνία με επιχειρήματα περί “μεταφοράς φορολογικού βάρος στους εύπορους” και “προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων”.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να εξασφαλίσουν ότι το εισπρακτικό αποτέλεσμα θα επιτευχθεί και παράλληλα οι αλλαγές δεν θα έχουν αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα πλήττοντας μεσοπρόθεσμα την αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων, όπως για παράδειγμα, με την δημιουργία κινήτρων για φοροδιαφυγή.

Μεταξύ αυτών των αντίρροπων δυνάμεων, στο κέντρο της διαπραγμάτευσης πρόκειται να βρεθούν βασικά φορολογικά ζητήματα, όπως:

– Οι νέες φορολογικές κλίμακες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλειδώσει η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος καθώς η τρόικα έβγαλε κόκκινη κάρτα στα σχέδια της κυβέρνησης για θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας στην οποία θα αθροίζονται όλα τα εισοδήματα. Στη φορολόγηση των ενοικίων έρχονται επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ με αύξηση των συντελεστών και θέσπιση νέου συντελεστή 45% πάνω από τις 40.000 ευρώ. Στην κλίμακα των μισθωτών έρχονται παρεμβάσεις που ανεβάζουν το φορολογικό βάρος πάνω από τις 30.000 ευρώ ενώ η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών αντικαθίσταται από την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς όμως την ύπαρξη αφορολόγητου ορίου. Θεσπίζεται και νέα κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης με την αύξηση του φορολογικού βάρος για εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

– Ρύθμιση για την νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων. Η μορφή της ρύθμισης πρόκειται να οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης “μαύρων” κεφαλαίων με την καταβολή φόρου που θα υπολογιστεί με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε όταν αποκτήθηκε το εισόδημα καθώς και με τις ανάλογες προσαυξήσεις. Θα υπάρχει σίγουρα απαλλαγή από πρόστιμα και ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή

– Πρόσθετα φορολογικά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προσδιοριστεί κατά τη διαπραγμάτευση, όπως είναι η κατάργηση φοροαπαλλαγών και πιθανή αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Πηγή: www.capital.gr