ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ 15ΕΤΙΑΣ

Φόρος 30%-40% για νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων – Ποιοι μπορούν να πληρώσουν λιγότερο

Φόρος 30%-40% για νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων - Ποιοι μπορούν να πληρώσουν λιγότερο

 

Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας, από 10ετία που ισχύει σήμερα, προωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς. Αυτό θα σημάνει την αναζήτηση «μαύρου» χρήματος μέσα από καταθέσεις που έγιναν για συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουην υπόνοιες ότι έχουν κρύψει εισοδήματα.

Αναφερόμενο στην λίστα Μπόργιανς, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι για την αξιοποίησή της είναι καθοριστική η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων.

Το νομοσχέδιο, αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών, από το τέλος του προηγούμενου έτους αλλά δεν έχει ακόμη προωθηθεί λόγω των ενστάσεων των θεσμών.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, το νέο πλαίσιο της αυτοκαταγγελίας θα πρέπει να προβλέπει φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30-40% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων του εξωτερικού και έκπτωση μόνο για όσους επενδύσουν τα κεφάλαια αυτά σε ακίνητα.

Επίσης, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν παράλληλα το νέο περιουσιολόγιο αλλά και να αγοραστούν και άλλα CD με φορολογούμενους που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.