Κοντά σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για να μην μπει λουκέτο σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Εύβοια


Κοντά σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για να μην μπει λουκέτο σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Εύβοια

 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, αν και ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους ότι οι δύο μονάδες δεν θα λειτουργήσουν την φετινή τουριστική σεζόν, εντούτοις προκρατήσεις γίνονται
Σε συζητήσεις με τις πιστρώτριες προκειμένου να μην μπει λουκέτο στις δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Εύβοιας, του «Holidays in Evia» και «Eretria Village» βρίσκεται η διαχειρίστρια εταιρεία, Εστία ΑΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους ότι οι δύο μονάδες δεν θα λειτουργήσουν την φετινή τουριστική σεζόν, εντούτοις προκρατήσεις γίνονται, γεγονός που αφήνει ελπίδες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Την ίδια στιγμή στάση αναμονής διατηρούν οι 170 εργαζομένων στους οποίους, όπως σημειώνεται, η εταιρεία οφείλει και δεδουλευμένα προηγούμενων ετών.
Ειδικότερα οι οφειλές σε εργαζόμενους ανέρχονται σε 1,2 εκατ. ευρώ ενώ 40 εξ αυτών έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη κι έχουν εξασφαλίσει αποφάσεις δέσμευσης λογαριασμών της εταιρείας για εξόφληση δεδουλευμένων που φθάνουν τις 200.000 ευρώ.
Το «Eretria Village» είναι κατηγορίας τεσσάρων αστέρων και έχει δυναμικότητα 220 δωματίων. Η άλλη μονάδα του συγκροτήματος «Holidays in Evia» είναι τριών αστέρων, δυναμικότητας 320 δωματίων και συχνά φιλοξενούσε και μαθητικές εκδρομές.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και άλλα λουκέτα αναμένεται να σκάσουν στην αγορά, καθώς πολλές ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται στο κόκκινο και είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν τελικώς να ανοίξουν.
Η PwC υπολογίζει ότι τουλάχιστον 225 ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται προς πώληση αυτή την στιγμή.
Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που έδωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Μητράκος κατά τη διάρκεια πρόσφατης ημερίδας για τα δάνεια επιχειρήσεων και τον τουρισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2015, από δάνεια ύψους 7,6 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί προς επιχειρήσεις του κλάδου, τα μισά περίπου (49,8%) καταγράφονται ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από αυτά, το 40% αφορά δάνεια που εξυπηρετούνται μεν κανονικά μέχρι στιγμής, ωστόσο εκτιμάται από τις τράπεζες ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα άμεσα. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν ήδη συνομολογήσει ρυθμίσεις για δάνεια ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, για τα οποία μικρό σχετικά ποσοστό εμφανίζει εκ νέου πρόβλημα, ενώ οι τράπεζες έχουν εγγράψει προβλέψεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr