Φορολογικές Δηλώσεις : Ti πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν την έναρξη υποβολής στο taxis
Πρακτικός Οδηγός

17 Μαρ 2016 – 13:33

Picture 0 for Φορολογικές Δηλώσεις : Ti πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν την έναρξη υποβολής στο taxis
ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΑ στην φορολογική δήλωση  θα είναι :
οι αποδοχές, ο  φόρος εισοδήματος που θα έχει παρακρατηθεί το 2015, οι τόκοι καταθέσεων (έσοδα) , οι δόσεις δανείων, του 2015, και στοιχεία για αυτοκίνητα ή για κατοικίες εξοχικές κλπ
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ και ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΤΟΥΣ  2015 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΌ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΤΟΥΣ  2015 – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ  από μερίσματα , τόκους και δικαιώματα  έτους 2015 ηλεκτρονικά μέχρι την 31/12/2016
(τα εισοδήματα αυτά θεωρούνται εισοδήματα του 2016 και θα δηλωθούν μέσα στο 2017)

 
ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ: ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ  ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

 

Οι αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1

 

Στο νέο έντυπο, στη δεξιά στήλη, όπου κάθε χρόνο συμπληρώνεται από τις συζύγους των υπόχρεων υπάρχει πλέον πρόσβαση και για όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς έχουν προστεθεί δίπλα από τη φράση «Συζύγου» έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης».

 

Στο ίδιο έντυπο παραμένει ο κωδικός 049 για τις αποδείξεις στον πίνακα 7 στην 4η σελίδα, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ανέγραφαν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ.

 

Ο κωδικός υπάρχει αλλά δεν θα συμπληρωθεί καθώς θα παραμείνει ανενεργός. Όμως για εφέτος το αφορολόγητο ισχύει για όλους τους δικαιούχους χωρίς την προσκόμιση των αποδείξεων.

 

Στον πίνακα 4Δ2, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, έχει προστεθεί ο κωδικός 125-126 για την αναγραφή των ανείσπρακτων ενοικίων.

 

Τα ποσά αυτά μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αναγράψουν ξεχωριστά και να μην φορολογηθούν γι’ αυτά. Βασική προϋπόθεση για να μην φορολογηθούν εφέτος τα ανείσπρακτα ενοίκια είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

 

Η τελευταία αλλαγή που θα εντοπίσει κανείς στο εφετινό έντυπο αφορά τον πίνακα 4Ε στην 3η σελίδα του νέου εντύπου. Εκεί δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Έχουν απαλειφθεί φέτος τρεις ενδείξεις μαζί με τους αντίστοιχους κωδικούς γιατί έως τις 31 Δεκεμβρίου έχει ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

 

 

Πώς θα γλιτώσετε φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

 

 

Χωρίς τεκμήρια τα χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση

 

*Δεν έχει καθοριστέι ο αριθμός των δόσεων. Αναμένουμε τροπολογία μέχρι την παρασκευή.

 

*Δεν έχει καθοριστεί ακριβής ημερομηνία λήξης των Φορολογικών δηλώσεων. Ο κ.Αλεξιάδης σε προχθεσινές του δηλώσεις μίλησε για δίμηνη διάρκεια.