Χάος και πανικός στις Βρυξέλλες – Δεκάδες νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο – Εκρήξεις και στο μετρό

 

Χάος και πανικός στις Βρυξέλλες - Δεκάδες νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο - Εκρήξεις και στο μετρό

 
Αναφορές για αρκετούς νεκρούς και τραυματίες στην αίθουσα αναχωρήσεων. Έχει αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου
(Συνεχής Ενημέρωση) Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί οι Βρυξέλλες ύστερα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Zavantem και τις εκρήξεις σε τρεις σταθμούς στο μετρό της πόλης.
Όπως μεταδίδουν τα βελγικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από τα νοσοκομεία των Βρυξελλών, οι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο ανέρχονται σε τουλάχιστον 14 ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον 35 τραυματίες.
Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των νεκρών αυξάνεται τουλάχιστον στους 26, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς και 55 τραυματίες από την έκρηξη στον σταθμό του Maalbeek.
Σύμφωνα με το Russia Today, την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Οι αρχές συνέλαβαν τρεις υπόπτους, ένας εκ των οποίων σε τρένο στην Ολλανδία, ενώ οι βελγικές αρχές «χτενίζουν» τις Βρυξέλλες και πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια.
Η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα για τις δύο επιθέσεις.
Εν τω μεταξύ, η βελγική κρατική τηλεόραση VRT μετέδωσε πως ο Βέλγος εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι πίσω από την επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν βομβιστής αυτοκτονίας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά και φωνές στα αραβικά.
Παράλληλα, μεταδίδεται πως στο αεροδρόμιο βρέθηκαν τουλάχιστον τρία γιλέκα αυτοκτονίας.
Σημειώνεται ότι κατόπιν των επιθέσεων, ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου έθεσε την χώρα στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, με αποτέλεσμα να διακοπούν όλα τα δρομολόγια του μετρό και των συγκοινωνιών της πόλης, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών ενώ κλειστά αναμένεται να μείνουν μουσεία, σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου, Anke Fransen, ανέφερε ότι υπήρξαν δύο εκρήξεις στο χώρο των αναχωρήσεων ενώ διεθνή μέσα μεταδίδουν πως στην αίθουσα αναχωρήσεων υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.
Σημειώνεται ότι όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και τα δρομολόγια τρένων που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό στο Zavantem Airport.
Έχει αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στο γραφείο check in της American Airlines.

Ελεγχόμενη η νέα έκρηξη στο κέντρο των Βρυξελλών – Εκκενώνεται το Βασιλικό Πάρκο

Νέα, ελεγχόμενη, αυτή τη φορά, έκρηξη υπήρξε λίγο μετά το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα έκρηξη ακούστηκε στη Rue de la Loi.
Η αστυνομία ενημέρωσε ότι επρόκειτο για ελεγχόμενη έκρηξη ενός ύποπτου πακέτου και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Αυτήν την ώρα εκκενώνεται το  Βασιλικό Πάρκο των Βρυξελλών κοντά στα Ανάκτορα.

Cameron: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε το Βέλγιο – Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στη Μ.Βρετανία
Η Μ.Βρετανία θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει το Βέλγιο υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, David Cameron, ο οποίος εντός της ημέρας θα προεδρεύσει της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.
«Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε.
Θα προεδρεύσω μιας συνάντησης της COBRA για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες» υποστήριξε ο Cameron.
Την ίδια στιγμή, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται και στο Λονδίνο, και ιδιαίτερα στα αεροδρόμια του Heathrow και Gatwick ενώ όπως υπογραμμίζεται οι βρετανικές αρχές είναι σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με τις βελγικές αρχές.

«Τρομοκρατικός» συναγερμός και στο Άμστερνταμ – Αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα Βελγίου – Ολλανδίας
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ολλανδία με αφορμή το μπαράζ εκρήξεων στις Βρυξέλλες νωρίτερα σήμερα το πρωί, με την κυβέρνηση της χώρας να αυξάνει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα Ολλανδίας – Βελγίου.
Η ολλανδική αστυνομία έχει εντείνει την παρουσία της στα αεροδρόμια, μετά τις επιθέσεις στο γειτονικό Βέλγιο, ανέφερε ότι η υπηρεσία ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ταξιδιώτες που διέρχονται από το Αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ ανέφεραν καθυστερήσεις και έντονη παρουσία της αστυνομίας.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τυχόν περαιτέρω μέτρα που λαμβάνονται, αλλά διατήρησε το εθνικό επίπεδο απειλής σε “σημαντικό”, μια βαθμίδα κάτω από το υψηλότερο.
Καθυστερήσεις υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Εικόνες από τους σταθμούς του μετρό

(πρώτη ενημέρωση 22 Μαρτίου 2016, 09:23)

www.bankingnews.gr