Δύσκολες ώρες για την Ηλεκτρονική Αθηνών – Τα λουκέτα στα καταστήματα και το αβέβαιο μέλλον της αλυσίδας


Δύσκολες ώρες για την Ηλεκτρονική Αθηνών - Τα λουκέτα στα καταστήματα και το αβέβαιο μέλλον της αλυσίδας

 
Τα προβλήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών, ήταν γνωστά στην αγορά, καθώς ο κ. Στρούτσης αναγκάστηκε να βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη
Δύσκολες ώρες περνά η η Ηλεκτρονική Αθηνών, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες στη χώρα, η οποία δίνει την ύστατη μάχη για την επιβίωση της.
Ο αγώνας του ιδιοκτήτη της Γιάννη Στρούτση η οποία έχει ξεκινήσει από το 2012, βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο, με αρκετά καταστήματα να προχωρούν σε εκποίηση των προϊόντων τους και να βάζουν λουκέτο.
Μέσα στις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τρία έκλεισαν, σε Ηράκλειο Κρήτης, Ορεστιάδα και Ρέντη, ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλα που βρ΄σικονται κυρίως στην επαρχία.
Τα προβλήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών, ήταν γνωστά στην αγορά, καθώς ο κ. Στρούτσης αναγκάστηκε να βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία ήταν το 2014) με στόχο η εισηγμένη να αναδιαρθρώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της σε μακροπρόθεσμα και να αντλήσει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση.
Το 2014, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το οικονομικό σκόπελο, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους, να προσφέρουν ένα μισθό για την διάσωση της Ηλεκτρονικής.
Η είδηση είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, οδηγώντας τον κ. Στρούτση να δώσει εξηγήσεις υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι δεσμευτική.
Στην χρήση 2014-2015 (1-7-2014/30-6-2015) ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 72,9 εκατ ευρώ στα 67,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8,5 εκατ ευρώ από 11,9 εκατ ευρώ.
Σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθηκαν και τα EBITDA, στα 3,3 εκατ. ευρώ από 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται στα 88 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες.
Ο Γιάννης Στρούτσης απέκτησε την αλυσίδα Ηλεκτρονική το 1989, η οποία προϋπήρχε από τη δεκαετία του ’50. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να την κάνει την μεγαλύτερη αλυσίδα στην χώρα.
Οι επιλογές του όμως, στην πορεία, δεν στέφθηκαν πάντα με επιτυχία.
Η εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Σαραφίδη η οποία επιβάρυνε τον Όμιλο αλλά και η επέκταση στο εξωτερικό, είχαν δυσμενείς επιπτώσεις.
Και αυτό γιατί την στιγμή που η στόχευση θα έπρεπε να ήταν η ελληνική αγορά το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε αλλού με αποτέλεσμα πολυεθνικές να καταφέρουν να κάνουν γερό μπάσιμο στην Ελλάδα.
Από το 2011 ο επιχειρηματίας υπολογίζεται ότι έχει κλείσει πάνω από 15 καταστήματα, έχει μειώσει μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες του πάνω από 20%.
Πλήγμα για την αλυσίδα αποτέλεσε και το πρόστιμο- μαμούθ, περί τα 80 εκατ. ευρώ που της επεβλήθη για εικονικές συναλλαγές.
Από την πρώτη στιγμές ο κ. Στρούτσης υποστήριζε ότι όλες οι αγορές και οι πωλήσεις της Ηλεκτρονικής ήταν και είναι πραγματικές, τονίζοντας ότι η εταιρία κατέβαλε τον αναλογούντα ΦΠA μέσω των προβλεπόμενων τραπεζικών λογαριασμών.
Τελικά κατάφερε το πρόστιμο να μειωθεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.www.bankingnews.gr