Lagarde (ΔΝΤ): Το προσφυγικό ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. – Τα δύο λάθη του Ταμείου


Lagarde (ΔΝΤ): Το προσφυγικό ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. – Τα δύο λάθη του Ταμείου

 
Η Ελλάδα δεν μπορεί να προστρέχει συνεχώς σε εμάς και να περιμένει ότι τα πράγματα θα επιλυθούν, τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου
Στην Ελλάδα και τα λάθη που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής του, Christine Lagarde, σε συνέντευξή της στο Bloomberg, τονίζοντας ότι δεν αναμένει αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. και ότι με το προσφυγικό ενισχύεται ο κρίσιμος ρόλος που διαδραματίζει στην Ε.Ε.
Ειδικότερα και ερωτηθείσα για τα λάθη που έχει κάνει το ΔΝΤ, η Christine Lagarde ανέφερε ότι το Ταμείο έχει αναγνωρίσει ένα λάθος του, ότι υποτιμήθηκε ο υφεσιακός αντίκτυπος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών ορισμένων μέτρων που προτάθηκαν και πρόσθεσε ότι «υπερεκτιμήσαμε την ικανότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την κυριότητα των μέτρων που απαιτούνταν, διότι κινούμασταν από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και πάντα όλοι έλεγαν “δεν είναι στην πραγματικότητα πρόγραμμά μας, δεν είναι δικές μας μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δικά μας μέτρα. Έχουν επιβληθεί από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι”».
Ερωτηθείσα πού ήταν πιο δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, η επικεφαλής του Ταμείου ανέφερε ότι «δουλειά μας ήταν να δανείσουμε κεφάλαια της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων χωρών με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμη και από φτωχές χώρες της ζώνης του ευρώ, σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και που είχε παρουσιάσει διαστρεβλωμένους αριθμούς.
»Κάποιος που εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα έχει το χρέος να πει ότι “αυτό είναι λάθος, αυτό πρέπει να γίνει, αυτό πρέπει να αλλάξει” και αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία», ανέφερε.
Όπως ανέφερε η Lagarde, «είναι καθήκον μας στο ΔΝΤ να μην είμαστε ευχάριστοι, να προσχωρήσουμε στην πραγματικότητα των αριθμών και των μεταρρυθμίσεων, να μετρήσουμε το δυνητικό αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και την οικονομική κυριαρχία αυτής της χώρας».
Η Ελλάδα δεν μπορεί να προστρέχει συνεχώς σε εμάς και να περιμένει ότι τα πράγματα θα επιλυθούν, τόνισε και πρόσθεσε ότι οι έλληνες ηγέτες πρέπει να αναλάβουν την κυριότητα της επανίδρυσης της χώρας τους.
Κληθείσα να απαντήσει αν αναμένει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ε.Ε., είπε: «Νομίζω πως ναι. Δεν έχουμε βγει από την ελληνική κατάσταση ακόμη και νομίζω ότι οι τρέχουσες συνθήκες με τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες θα ενισχύσουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

www.bankingnews.gr