Bloomberg: Εγκλωβισμένη στη διαμάχη ΔΝΤ – Ε.Ε. για το χρέος η Ελλάδα – 10 δισ. «κίνδυνοι» το καλοκαίρι του 2016


Bloomberg: Εγκλωβισμένη στη διαμάχη ΔΝΤ - Ε.Ε. για το χρέος η Ελλάδα - 10 δισ. «κίνδυνοι» το καλοκαίρι του 2016

 
Η Αθήνα πρέπει να βρει πάνω από 5 δισ. ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει τις οφειλές της τον Ιούνιο και ακόμη 5 δισ. ευρώ για τις οφειλές του Ιουλίου
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Υπάρχει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή της στην ΕΕ, η προσφυγική κρίση που λαμβάνει σταδιακά ανησυχητικές διαστάσεις και μία ΕΚΤ που εμφανίζεται ολοένα και πιο απελπισμένη. Όλα αυτά μαζί, αποτελούν ένα πολύ καλό λόγο για να φοβάται κανείς για την πορεία της ΕΕ τους επόμενους μήνες.
Και βέβαια υπάρχει και η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη στην ασυμφωνία της Γερμανίας και του ΔΝΤ σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, την ώρα που η ίδια προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερα κεφάλαια για τη διάσωση της.
Η Ελλάδα -η οποία λόγω της οικονομική κρίση που βιώνει έχει κινδυνέψει να βρεθεί εκτός ευρωζώνης- εξακολουθεί να χρονοτριβεί σχετικά με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού της συστήματος.
Την ίδια ώρα το τραπεζικό της σύστημα στερεύει από μετρητά. Η Αθήνα πρέπει να βρει πάνω από 5 δισ. ευρώ προκειμένου να εξοφλήσει τις οφειλές της τον Ιούνιο και ακόμη 5 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο.

Η οικονομική οδύσσεια της Ελλάδας

Αυτά είναι 10 δισ. ευρώ τα οποία η Ελλάδα δεν έχει.
Μπορεί να μην είναι ένα αστρονομικό ποσό για μία άλλη, μεγαλύτερη και πιο υγιή ευρωπαϊκή χώρα, αλλά για την Ελλάδα αποτελεί το 20% του ετήσιου φόρου εισοδήματος της.
Υπάρχει βέβαια ένα επιχείρημα, ότι με όλα όσα συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή σκηνή, οι Βρυξέλλες θα ήταν πρόθυμες να βρουν μία λύση προκειμένου να φύγει το ελληνικό ζήτημα από την ατζέντα.
Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο για κάτι τέτοιο.
Αν περάσει και ο Μάϊος χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών -είτε λόγω της αδιαλλαξίας της Γερμανίας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, είτε λόγω της επιμονής του ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, είτε λόγω της μικροπολιτικής στην Ελλάδα-, τότε η χώρα θα ξεμείνει από χρόνο και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Καθώς πλησιάζουν οι ημέρες αποπληρωμής των χρεών, οι αξιωματούχοι της ΕΕ μπορεί να είναι απασχολημένοι με τις εξελίξεις στη Βρετανία εν όψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, το αποτέλεσμα του οποίου δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Η δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει 39 ψήφους για παραμονή στην ΕΕ, 38 ψήφους για την αντίθετη άποψη και 23 “δεν ξέρω”, που θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Με το πρωθυπουργό της Βρετανίας, David Cameron να αντιμετωπίζει τα προσωπικά του προβλήματα μετά την εμπλοκή του ονόματος του στα Panama Papers, η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει επηρεαστεί αρνητικά.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ευνοήσει την καμπάνια αυτών που είναι αντίθετοι με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Και βέβαια δεν χρειάζονται πολλές ψήφοι για να αλλάξουν το αποτέλεσμα.
Ήδη η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει μία στροφή προς το χειρότερο, με την πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει αύξηση της δυσαρέσκειας.
Η αναζωπύρωση της ανησυχίας σχετικά με το Ευρωπαϊκό σχέδιο αρχίζει να αποτυπώνεται και στις αποδόσεις της αγοράς ομολόγων.
Μπορεί η κατάσταση να παραμένει υπό έλεγχο, ωστόσο, και αυτό αποτελεί εμπόδιο για σε μία εποχή κατά την οποία η ΕΚΤ αυξάνει τις αγορές των κρατικών ομολόγων.
Η απόρριψη από την πλευρά της Ολλανδίας της συνθήκης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, δημιουργεί κάποιες υποψίες αντιθέσεων στους κόλπους της ΕΕ.
Τυχόν απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ μπορεί να οδηγήσει και άλλες χώρες στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη τους στην ΕΕ (Ήδη η Marine Le Pen έχει υποσχεθεί δημοψηφίσματα ως μέρος της προεκλογικής της καμπάνιας για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017).
Έτσι, η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.
Το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς ελάφρυνση του χρέους της, μπορεί να μην κατορθώσει να γεφυρώσει τις διαφορές του πάνω σε αυτό το θέμα με τη Γερμανία, η οποία εκτιμά ότι η ελάφρυνση δεν σχετίζεται με τη λύση του προβλήματος.
Η ΕΕ μπορεί να προσπαθεί να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα μέλη της, την ώρα που ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της, η Βρετανία, μπορεί να οδηγηθεί σε έξοδο. Αυτό το καλοκαίρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντί να χαλαρώνουν στην παραλία μάλλον θα προσπαθούν να σώσουν τους πύργους από άμμο που έχουν χτίσει, από την κατάρρευση.

www.bankingnews.gr