Τα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι κρατικοδίαιτοι ρήτορες του εγγυώνται τη συνέχεια του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους

Άρθρο του Σαράντου Λέκκα οικονομολόγου
Συνήθως οι ριζοσπαστικές πολιτικές ομάδες αστικοποιούνται πολιτικά όταν έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα και αυτό συμβαίνει όταν καλούνται να αναλάβουν τις τύχες της διακυβέρνησης μιας χώρας.
Το αρνητικό  για την χώρα μας είναι ότι η ριζοσπαστική αριστερά , όπως αυτή εκφράζεται πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε αστικοποιηθεί πολιτικά πριν αναλάβει την εξουσία.
Συνήθως η αριστερά μάχεται για την μεταβολή της καθεστηκυίας τάξης, πολεμά για κοινωνική δικαιοσύνη και κυρίως για την αναδιανομή των εισοδημάτων με κοινωνικά και ανθρωπιστικά κριτήρια.
Όσο και εάν κάποιος διαφωνεί με τις πρακτικές της και γενικότερα με την ιδεολογία της σε εκείνο που δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια είναι στην μαχητικότητα της.
Η εγχώρια ριζοσπαστική αριστερά όμως έχει χάσει και αυτό το χαρακτηριστικό.
Η αστικοποίηση της είναι έργο ΠΑΣΟΚ.
Το πάλαι ποτέ κίνημα την αλλοτρίωσε πολιτικά , την χρησιμοποίησε ως πολιτική δεξαμενή για τις περιόδους της απόλυτης πόλωσης.
Τα στελέχη της, όσα δεν χρησιμοποίησε σε βοηθητικές και υποστηριχτικές του κυβερνώντος έργου κατά τις δεκαετίες του 80 και του 90 τα διόρισε στο δημόσιο και μάλιστα σε επίζηλες θέσεις γι’αυτό και πλήθος σημερινών κυβερνητικών στελεχών που παριστάνουν τους μεταρρυθμιστές και προέρχονται από τις παρυφές του ΠΑΣΟΚ ,από τον χώρο δηλαδή  που ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ οριοθετούσε με την έκφραση  δημοκρατικές δυνάμεις σιτίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όταν στα τέλη της δεκαετίας του 80 το ΠΑΣΟΚ κατενόησε ότι η ανανέωση της  πολιτικής του πελατείας ήταν Όρος πολιτικής επιβίωσης πλαγιοκόπησε την αριστερά και δει το τμήμα που ήταν πιο κοντά στις πρακτικές του, αυτό της ριζοσπαστικής αριστεράς, επιλύοντας σε πρώτη φάση το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των στελεχών του και μετατρέποντας το σε μια κρατικοδίαιτη , άνευρη και πολιτικά φλύαρη πολιτική ομάδα.
Της υφάρπαξε την μαχητικότητα και της επέτρεψε μόνο να ρητορεύει επί παντός επιστητού.
Αυτή είναι και η αιτία που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει συγκεκριμένη σε τίποτα , ότι αδυνατεί να ποσοτικοποιήσει τις προτάσεις της.
Έχει αλλεργία στους αριθμούς όπως και κάθε άνθρωπος που αρέσκεται στη φλυαρία και στις θεωρητικές προσεγγίσεις.
Οι αριθμοί και οι ποσοτικοί στόχοι είναι συνυφασμένοι με το αποτέλεσμα , πράγμα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει με εκφράσεις τύπου δημιουργικής ασάφειας να αποφύγει.
Ζητώντας από την κυβέρνηση να γίνει αποτελεσματική είναι σαν να ζητούμε την αλλαγή της  κοσμοθεωρίας των στελεχών της.
Και επειδή  όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα η  ανερμάτιστη και  φλύαρη πολιτική της κυβέρνησης  θα έχει κόστος.
Αυτό ήταν οφθαλμοφανές από την στιγμή της εκτόξευσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι αυτοί που το στηρίζουν εκλογικά είναι όλοι αυτοί που θέλουν  να συνεχίζουν να καταναλώνουν χωρίς να παράγουν, όλοι  αυτοί που ζούσαν με τα επιδόματα , τις επιχορηγήσεις , τις πρόωρες συντάξεις και τις αεργίες.
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε με σκοπό να αλλάξει ο παραγωγικός προσανατολισμός της χώρας, ούτε η αλλαγή των δομών της, έγινε για να συνεχιστεί η εφαρμογή του συνθήματος Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Η ριζοσπαστική αριστερά ήταν ο κατάλληλος πολιτικός φορέας, αφού τα πασοκογενοί στελέχη του και οι κρατικοδίαιτοι ρήτορες του εγγυώνταν τη συνέχεια του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους.
Φυσικά όλα έχουν το τίμημα τους.

www.bankingnews.gr