Πήγαν στη Βουλγαρία για να γλιτώσουν και το πιο πιθανό είναι να πληρώσουν φόρους Ελλάδας


Οι παγίδες της μετεγκατάστασης μιας ελληνικής επιχείρησης
«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος».
Η λαϊκή παροιμία ταιριάζει γάντι σε εκείνους τους επιχειρηματίες που αποφασίζουν σε μία νύκτα να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας από την Ελλάδα στη γειτονική χώρα τη Βουλγαρία.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως νομίζουν οι περισσότεροι που… τρέχουν να γλιτώσουν από τους υψηλούς συντελεστές φορολογίας που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.
Λογιστές που πήγαν στη Βουλγαρία με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις διαπίστωσαν ότι οι εκπλήξεις και μάλιστα οι δυσάρεστες είναι αρκετές, ενώ πολλές από αυτές είναι… κρυφές.
Η μετεγκατάσταση μιας επιχείρησης που παρουσιάζει νομικά κενά μπορεί να κοστίσει περισσότερο στον μέτοχο της εταιρείας ενώ η προσδοκία του ήταν να γλιτώσει φόρους.
Η ελληνική κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει δικαστική συνδρομή και να προχωρήσει σε έλεγχο των εταιρειών που βρίσκονται στην Βουλγαρία με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) κ. Βασίλης Καμπάνης είπε στο bankingnews ότι οι «παγίδες» είναι πολλές και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε ανακοίνωση με την οποία να ενημερώνει τους επιχειρηματίες σε ποιες περιπτώσεις η επιχείρηση δεν θα πληρώσει φόρους με βάση την ελληνική νομοθεσία.
Ο κ. Καμπάνης ανέφερε ότι με βάση οδηγία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ορίζει ότι υπάρχει και το παγκόσμιο εισόδημα που φορολογείται με βάση ποια είναι η έδρα διαμονής των μετόχων της εταιρείας.
Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις αποταθούν στους Βούλγαρους λογιστές και φοροτεχνικούς, οι οποίοι τους λένε ότι γλίτωσαν απ’ όλα και η χώρα τους είναι ένας φορολογικός «παράδεισος».
Έμπειροι έλληνες λογιστές που εργάστηκαν στη Βουλγαρία δίνοντας συμβουλές στις ελληνικές επιχειρήσεις λένε ότι το πρώτο λάθος των επιχειρηματιών είναι να πιστέψουν όλα όσα τους λένε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι όλες οι επιχειρήσεις βάζουν στο τιμόνι της εταιρείας έλληνα μάνατζερ με τη μόνη διαφορά ότι ως τόπο διαμονής δηλώνεται ακόμη η Ελλάδα.
Στην περίπτωση αυτή λένε ότι για τις επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει κανένα φορολογικό όφελος όπως και για το στέλεχος το οποίο νομίζει ότι θα πληρώνεται σε ευρώ ή λεβ και θα φορολογηθεί με βάση το καθεστώς της Βουλγαρίας.
Το παιχνίδι χάθηκε λένε οι έμπειροι λογιστές που θεωρούν θέμα χρόνου να πέσει πάνω τους ο εγχώριος φορολογικός πέλεκυς.
Το όφελος καταγράφεται μόνο για τα στελέχη τα οποία έχουν λάβει άδεια μετεγκατάστασης από την Εφορία Κατοίκων Εξωτερικού.
Όταν το στέλεχος έχει οικογένεια πρέπει να τον ακολουθήσει στη Βουλγαρία.
Όμως να σημειωθεί ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία η Βουλγαρία εξαιρείται.
Δηλαδή όσοι εργάζονται στη γειτονική χώρα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση εισοδήματος στην Ελλάδα.
Στο ενδεχόμενο οι εγχώριες επιχειρήσεις να έχουν ανοίξει υποκατάστημα στη Βουλγαρία δεν συντρέχει λόγος για φορολογικά οφέλη.
Όμως αν η εταιρεία δημιουργηθεί εκ του μηδενός και μόνο στην περίπτωση που οι μέτοχοι δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα θα είναι ασφαλής.
Μόνο έτσι θα έχουν αποκλείσει κάθε δικαίωμα στον εγχώριο φορολογικό μηχανισμό να ζητήσει τον έλεγχο της εταιρείας.
Ωστόσο στην λογιστική «πιάτσα» λένε ότι στην ημερήσια διάταξη έχει μπει και η φορολογία του παγκόσμιου εισοδήματος αλλάζοντας το τοπίο για όσα γνώριζαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί.
Τέλος να σημειωθεί ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης με έδρα τη Βουλγαρία ά θα φορολογούνται στο όνομα του Έλληνα μετόχου ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 26% αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο και 26% για τις πρώτες 50.000 ευρώ και 33% για τα επιπλέον αν ο μέτοχος είναι φυσικό πρόσωπο.
Αν έχουν βάση όσα στοιχεία έχουν δημοσιευθεί ότι περισσότερες από 9000 επιχειρήσεις έχουν πάει στη Βουλγαρία είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός φορολογικός μηχανισμός έχει πολύ δουλειά να κάνει.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr