Κατάινεν: Ιδιώτες επενδυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ΕΤΕπ, χωρίς ελληνική κρατική έγκριση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορούν να βοηθήσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση εδώ, στην Ελλάδα, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, μιλώντας στην Βουλή.

«Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό, εσείς, ως νομοθετικό σώμα, να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους ιδιώτες για να έρθουν επενδύσεις» τόνισε ο κ. Κατάινεν, τόνισε στα μέλη των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής με θέμα «Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ευκαιρίες για την Ελλάδα.. Η αντιπροσωπεία μας εδώ έχει τρόπους να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα να βρει χρηματοδότηση, δεν χρειάζεται κάποιος να πάει στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων μπορεί να βοηθήσει ιδιώτες επενδυτές και στην Ελλάδα. Είναι εργαλείο χρηματοδότησης κινδύνου και είναι ένα καλό όχημα για να έχουν χρηματοδοτήσεις οι επιχειρήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να ενημερωθούν ότι μπορούν να ζητήσουν πόρους χωρίς να υπάρχει έγκριση του ελληνικού Δημοσίου».

Αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της ΕΕ έδωσε έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε λόγο για τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση της ανάπτυξης στην χώρα μας:

– Επαφές με τις ελληνικές τράπεζες για να ενημερωθούν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατηγικό ταμείο για επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.

– Συγκέντρωση ιδεών από επιχειρήσεις σχετικά με επενδυτικές ανάγκες και την οργάνωση επενδυτικής πλατφόρμας, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

– Εκστρατεία ενημέρωσης προς τους ενδιαφερόμενους ότι υπάρχει η δυνατότητα να «εκμεταλλευτούν» το γραφείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

– Ενεργοποίηση εκ νέου του ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα μπορούσε να είναι ένα καλό όχημα για να διοχετεύσει επενδύσεις και να συμπληρώσει αυτό που μπορούν να κάνουν οι εμπορικές τράπεζες.

«Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς εμπλοκή με τους ελληνικούς δημόσιους φορείς. Υπάρχει γραφείο στην Αθήνα, έτοιμο να βοηθήσει. Δεν υπάρχει ανάγκη έγκρισης από το ελληνικό Δημόσιο. Υπάρχει παρανόηση, ότι πρέπει η χώρα να εγκρίνει τα ιδιωτικά έργα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν χρειάζεται κρατική έγκριση» υπογράμμισε ο κ. Katainen και πρόσθεσε: «Η βασική ιδέα του σχεδίου για την Ελλάδα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πολίτες και ταυτόχρονα να βοηθηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να επενδύσει στο κοινό μας μέλλον. Στόχος είναι να δοθεί χρηματοδότηση για νέες τεχνολογίες, όπως η αξιοποίηση της εξαιρετικής ελληνικής αγροτικής παραγωγής και άλλων καινοτόμων γραμμών παραγωγής τροφίμων».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε έμφαση στην υλοποίηση του προγράμματος που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους θεσμούς, παραδεχόμενος, ταυτόχρονα, πόσο «σκληρές και δύσκολες είναι οι μεταρρυθμίσεις για τον λαό». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος». «Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να επιλύεται. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, εφόσον πιστεύετε ότι θέλετε βοήθεια. Ας συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» κατέληξε ο κ. Κατάινεν.
Συνάντηση Τσίπρα-Κατάινεν

H πιο κρίσιμη συζήτηση είναι η συζήτηση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους και τα προεδρεία των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών αναφορικά με τους αναπτυξιακούς στόχους και την προώθηση των επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στον αντιπρόεδρο της ΕΕ ότι, βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, και όπως τόνισε, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση.

Ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση και με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διάλογο με τις ελληνικές τράπεζες με στόχο να πειστούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ΜΜΕ.

18/4/2016
Πηγή : www.kathimerini.gr