Αυξάνεται στο 24% ο ΦΠΑ, μειώνεται κάτω από τα 9.100 ευρώ το αφορολόγητο


Συζητήθηκε η πρόταση που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ στα επίπεδα των 8.182 ευρώ, σταδιακά, σε μία τριετία
«Ξηλώνεται» πριν ακόμη προλάβει να ανέβει σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη με το αφορολόγητο των μισθωτών, με την κυβέρνηση να εγκαταλείπει την «κόκκινη» γραμμή των 9.100 ευρώ.
Η πίεση των δανειστών σε συνδυασμό με την οικονομική εξασθένηση της χώρας οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέσει στη χθεσινή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς νέα πρόταση για το αφορολόγητο που έχει αναδειχτεί στο μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτής της αξιολόγησης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων εξετάστηκε ακόμη και η συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, η οποία είχε απορριφθεί αρχικά από την κυβέρνηση.
Η πρόταση αυτή προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου των 9.550 ευρώ στα επίπεδα των 8.182 ευρώ, σταδιακά, σε μία τριετία.
Συγκεκριμένα:

• Για τα εισοδήματα του 2016 έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ (αφορολόγητο 9.100 ευρώ).
• Για τα εισοδήματα του 2017 έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.640 ευρώ).
• Για τα εισοδήματα του 2018 έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ).

Και ενώ το χάσμα στο αφορολόγητο παραμένει, στο θέμα του ΦΠΑ φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης «κλείδωσε» η αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24% από 23% σήμερα.
Το μέτρο που πρότεινε η ελληνική πλευρά πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2016 και αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά εφόσον η αύξηση αυτή δεν απορροφηθεί από τους εμπόρους και περάσει στους καταναλωτές.
Ετσι οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα, πολλά από τα οποία περιλαμβάνονται στο σημερινό «καλάθι της νοικοκυράς», όπως και σε αρκετές υπηρεσίες θα κινηθούν ανοδικά επιφέροντας νέες επιβαρύνσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλων των Ελλήνων πολιτών.
Ειδικότερα θα αυξηθούν:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.α.).
2. Αναψυκτικά – χυμοί.
3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.α.) και κόμιστρα ταξί.
5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
7. Ανθη – φυτά.
8. Αποχέτευση.
9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.

Η πρόταση Τσακαλώτου προς τους δανειστές κάνει λόγο για επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ από την πλευρά των άμεσων φόρων και άλλο 1% του ΑΕΠ 1,8 δισ. από το σκέλος των έμμεσων.
Σε εφεδρεία διατηρείται και η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% των λογαριασμών της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ από 13% σήμερα.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr