Ο αυτόματος μηχανισμός ή 4ο μνημόνιο έχει και ένα θετικό…θα αυξήσει την αξιοπιστία της Ελλάδος


Το 4ο μνημόνιο μπορεί να είναι καταστροφικό για την κοινωνία, ωστόσο έχει και ένα θετικό συμβάλλει στην διατήρηση της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδος
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει το εξής πολικά αδιανόητο να σπάσει «την γνωστή ρήση κάθε κυβέρνηση και μνημόνιο κάθε μνημόνιο και κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε «μια κυβέρνηση να φέρει 2 μνημόνια και παραδόξως ήταν αυτή η κυβέρνηση που θα τα έσκιζε».
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει 9 δισεκ. μέτρα εκ των οποίων τα 5,4 δισεκ ως βασικά και τα 3,6 δισεκ. ως έκτακτο αυτόματο μηχανισμό που θα ενεργοποιείται όταν η Ελλάδα αποτυγχάνει.
Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να είναι κοινωνικά εξοντωτικός, μπορεί να είναι πολιτικά καταστροφικός αλλά για τις αγορές και τους επενδυτές είναι μηχανισμός ασφαλείας.
Οι επενδυτές θα γνωρίζουν ότι ακόμη και αν αποτύχουν τα μέτρα θα των 5,4 δισεκ. θα υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός των 3,6 δισεκ. που θα ενεργοποιείται και θα επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο που έχει ορίσει η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σκεφθείτε ένα ασθενή όπου παίρνει φαρμακευτική αγωγή αλλά ο ιατρός έχει γράψει και extra φάρμακα τα οποία θα τα λαμβάνει όταν δεν αποδίδουν τα αρχικά φάρμακα.
Στην περίπτωση της οικονομίας βέβαια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα νέα μέτρα του αυτόματου μηχανισμού είναι καταστροφικά για μια κοινωνία που έχει εξαντληθεί πλήρως με όρους φοροδοτικής ικανότητας.
Όμως τουλάχιστον με όρους αγοράς η Ελλάδα θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Ο έκτακτος μηχανισμός, ο αυτόματος μηχανισμός δημιουργήθηκε με ένα σκοπό, επειδή η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη, επειδή όλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα αποτύχει στους στόχους που έχει θέσει…επέβαλλαν να ψηφίσει προκαταβολικά μέτρα ώστε να διατηρήσει τον βαθμό αξιοπιστίας της σε επαρκή επίπεδα.
Το 4ο μνημόνιο μπορεί να είναι καταστροφικό για την κοινωνία, ωστόσο έχει και ένα θετικό συμβάλλει στην διατήρηση της χαμένης αξιοπιστίας και επίσης θα συμβάλλει στην μείωση των αποδόσεων, στην αύξηση των τιμών στα ομόλογα και συνολικά στην αγορά…ακριβώς γιατί οι επενδυτές θα γνωρίζουν ότι ακόμη και αν αποτύχουν οι έλληνες – σενάριο πιθανό – θα  υπάρχει ο αυτόματος μηχανισμός μέτρων.

www.bankingnews.gr