Οργιάζει η παράνομη μίσθωση τουριστικών καταλυμμάτων – Πάνω από 500 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή


Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικά τα τουριστικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, αλλά και την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική
«Πόλεμο» με τις παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων μέσω διαδικτύου ανοίγουν ξενοδόχοι που χάνουν χιλιάδες ευρώ, που παρά την άνοδο του τουριστικού ρεύματος, βλέπουν τις κρατήσεις τους να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
Την ίδια στιγμή το κράτος χάνει έσοδα που εκτιμώνται πάνω από 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και ειδικά τα τουριστικά νησιά, όπως τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, αλλά και την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική.
Όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι τα εν λόγω τουριστικά καταλύματα δεν έχουν άδεια λειτουργίας, οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες ή αλλοδαποί και νοικιάζονται μέσω ιστοσελίδων στο εξωτερικό, όπου κατατίθενται και τα χρήματα της ενοικίασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος.
Για όλη την Ελλάδα οι σχετικές ιστοσελίδες νοικιάζουν περίπου 4.000 εξοχικές κατοικίες και βίλες προς 500 έως 6.000 ευρώ την εβδομάδα, χωρίς να εκδίδεται κανένα παραστατικό.
Το φαινόμενο έχει πάρει εκρητκικές διαστάσεις, ενώ σε επιστολἠ της προς τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη, η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων επισημαίνει χαρακτηριστικά:
“Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο παρά τα ικανοποιητικά νούμερα αφίξεων, οι διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων να μην αυξάνονται ανάλογα .
Θεωρούμε ότι ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας, κατευθύνεται σε παράνομα καταλύματα όπως οικίες, διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, ιδιοκτησίες ξένων υπηκόων κ.λ.π. τα οποία μισθώνονται χωρίς κανένα παραστατικό, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τα δημόσια ταμεία και όχι μόνο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να μισθώσει οποιοδήποτε ιδιωτικό κατάλυμα χωρίς φυσικά φορολογικά παραστατικά.
Σύμφωνα με μέλη μας , οι περισσότεροι καταφέρνουν να τα μισθώνουν σε ξένους επισκέπτες μέσω του δικτύου της Airbnb και άλλων αντίστοιχων πλατφόρμων.
Θεωρούμε ότι πολύ εύκολα μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να διαπιστώσει ποια είναι αυτά τα χιλιάδες καταλύματα , αναγκάζοντας τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες να δώσουν όλες τις συναλλαγές – διανυκτερεύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα μας.
Η συγκεκριμένη τακτική άλλωστε εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες , με τεράστια επιτυχία , ενώ παράλληλα ισορρόπησε και την ξενοδοχειακή-τουριστική αγορά στην οποία έχουν γίνει επενδύσεις πολλών δις ευρώ.
Η κατάσταση αυτή πρέπει να διορθωθεί , ώστε μόνο με άδεια ΕΟΤ να μπορούν να ενοικιάζονται ακίνητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρουμε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την έλλειψη κανόνων πυροπροστασίας υγιεινής κ.λ.π. και φυσικά την δυσφήμιση που θα υποστεί ο ελληνικός τουρισμός γενικότερα”.

www.bankingnews.gr