Skip to content

Χωρίς κίνητρα αυτοκαταγγελίας ξεχάστε τα εκατομμύρια από τις λίστες φοροδιαφυγής

Χωρίς κίνητρα αυτοκαταγγελίας ξεχάστε τα εκατομμύρια από τις λίστες φοροδιαφυγής

Του Παναγιώτη Στάθη

Σε τέλμα οδηγούνται οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών για είσπραξη μεγάλων κεφαλαίων από την φοροδιαφυγή, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για προσπάθεια παγώματος εκ μέρους των θεσμών της ρύθμισης για την παροχή κινήτρων σε όσους φορολογουμένους αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί αλλά κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η είδηση αυτή,αν τελικά ισχύσει, όπως την αξιολογούν οι οικονομικές διωκτικές αρχές οδηγεί μαθηματικά σε δραστικό περιορισμό των επιδιώξεων για είσπραξη μεγάλων κεφαλαίων αφού η διατύπωση εισαγγελικής πηγής είναι απολύτως ενδεικτική:

“Αν κάποιος ξέρει πως εφόσον αυτοκαταγγελθεί θα πληρώσει το ίδιο ποσό με αυτό που θα πληρώσει αν τον πιάσουμε και δεν θα αποφύγει και την ποινική διαδικασία, πέστε μου έναν λόγο για να το κάνει. Θα πάρει το ρίσκο γιατί σου λέει, μπορεί να μην φτάσουν τελικά σε μένα”.

Ο αντίλογος έχει να κάνει βέβαια με το ηθικό πρόβλημα για τους συνεπείς φορολογούμενους , οι οποίοι κατέβαλλαν τους φόρους στην ώρα τους και θα πληρώσουν – τελικά- περισσότερα από τους φοροφυγάδες. Όμως , όπως εξηγεί η ίδια πηγή, σε ειδικές συνθήκες όπως αυτές που ζούμε, λαμβάνονται και ειδικές αποφάσεις. Σημειώνει δε πως ο μοναδικός νόμος που είχε απήχηση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν ο νόμος Βαλαβάνη  για τις 100 δόσεις, αφού το κίνητρο της υπαγωγής όπου πλήρωνες τα οφειλόμενα χωρίς τα πρόστιμα οδήγησε πολλούς στο δημόσιο ταμείο.

Στη Γερμανία

Η ίδια πηγή εκφράζει την απορία της για τη μη εφαρμογή αυτού του μοντέλου και στην Ελλάδα αφού πλέον τα ερευνητικά περιθώρια λόγω και του θέματος της παραγραφής στενεύουν επικίνδυνα. Άλλωστε  λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2015 η κυβέρνηση “έδωσε” χρόνο στον χρόνο  που χρειάζονται οι δικαστικές αρχές για να εισπράξουν χρήματα από τις λίστες φοροδιαφυγής.

Ουσιαστικά έδωσε προθεσμία ενός χρόνου στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές της χώρας αφού οι παραγραφές για τις αξιώσεις του δημοσίου από τις 7 λίστες φοροδιαφυγής και τις χρήσεις των οικονομικών ετών που αναφέρονται οι καταθέσεις είχαν καταληκτική ημερομηνία τις 31/12/15 κάτι που ουσιαστικά σήμαινε πως παραγράφονταν  το δικαίωμα του δημοσίου να εισπράξει τα χρήματα από βεβαιωμένη  φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση παρέτεινε κατά ένα έτος αυτές τις προθεσμίες με άρθρο 22 του ν.4337/2015.

Έτσι η ίδια πηγή θυμίζει πως ανάλογη ρύθμιση για  μη πληρωμή των προστίμων αλλά το φόρου που αναλογεί χωρίς προσαυξήσεις σε περίπτωση αυτοκαταγγελίας, ισχύει και στην Γερμανία. “Γιατί όχι σε μια χώρα που έχει τόση ανάγκη να εισρεύσει  χρήμα στο δημόσιο ταμείο;”

advanced-floating-content-close-btn